Ισότητα είναι να μην είσαι λευκή

isothta leyki
Προφανώς ισότητα είναι να μην είσαι λευκή. Τι γίνεται όταν μια σειρά στην τηλεόραση θέλει να είναι συμπεριληπτική; Τι γίνεται όταν για να το πετύχει αυτό μεταμορφώνει μια λευκή ηρωίδα σε μαύρη; Και τι γίνεται όταν μετά μια λευκή γυναίκα ντύνεται σαν αυτήν; Μα φυσικά είναι ρατσίστρια.

Η πρώτη σεζόν των Titans είναι έπος και αγαπημένη. Η δεύτερη ήταν χάλια και θα μπορούσα να γράψω σελίδες για τα γιατί. Ας εστιάσουμε όμως πως μια από τις βασικότερες αλλαγές. Αυτή ήταν πως η Starfire έχει μαύρο χρώμα δέρματος αντί για λευκό και πως η χαρακτήρας αντί για πασιφίστρια όπως είναι η Starfire κανονικά, αναπροσδιορίστηκε σε μια βίαιη γυναίκα που δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να χτυπήσει ή να σκοτώσει. Και προσωπικά μου άρεσαν αυτές οι αλλαγές. Η Starfire όπως αναπροσδιορίστηκε στο Titans έγινε ίσως η αγαπημένη μου χαρακτήρας.

Μέχρι εδώ καλά.

Λίγες ημέρες πριν όμως η γνωστή cosplayer Wanderlust Luca κατηγορήθηκε για ρατσισμό επειδή ντύθηκε Starfire σαν λευκή. Πάμε ξανά μία γιατί καταλαβαίνω πως είναι τόσο μεγάλο το επίπεδο της ασυναρτησίας που πρέπει να επαναληφθεί για να κατανοηθεί:

Μια κοπέλα που ντύθηκε σαν μια λευκή σούπερ ηρωίδα που πρόσφατα στην μεταφορά της στην μικρή οθόνη την αναπαριστούσε μια μαύρη ηθοποιός. Και η κοπέλα αυτή κατηγορείται για ρατσισμό. Φυσικά εάν η ίδια κοπέλα είχε βαφτεί μαύρη για να αναπαρατήσει την ηρωίδα στην μεταφορά της στην οθόνη θα είχε κατηγορηθεί για black face.

Με λίγα λόγια βάση των ίδιων ιδεολόγων που σου εξηγούν πως η οικειοποίηση της κουλτούρας είναι ένα απεχθές έγκλημα, η Starfire που την οικειοποιήθηκε μια μαύρη ηθοποιός όχι μόνο δεν είναι κάτι κακό αλλά πλέον η χαρακτήρας θεωρείται κληρονομιά της κουλτούρας της μαύρης κοινότητας. Και οποιαδήποτε αναπαράσταση της σε λευκή γυναίκα είναι μια βαθιά ρατσιστική πράξη. Μέσα στον χείμαρο των μικροεπιθέσεων που καθημερινά εφευρίσκει ο φεμινισμός. όλο και περισσότεροι άνθρωποι πνίγονται επειδή εκφράζονται ελεύθερα.

Related Posts

Leave a comment