Ένα από τα αμέτρητα προνόμια των γυναικών στις Δυτικές κοινωνίες είναι λιγότερη φυλάκιση και ποινές. Αυτή είναι η Juzzmin Fry. Πριν από ένα χρόνο επιτέθηκε μεθυσμένη με μια γόβα στιλέτο στον 19χρονο άγνωστο σε αυτή Kyle Johns. Του άνοιξε το κεφάλι σε διάφορα σημεία και σαν αποτέλεσμα παρολίγο να χάσει ένα μάτι και να του προκληθούν σύμφωνα με τους γιατρούς σοβαρές κρανιακές βλάβες. Η επίθεση έγινε απρόκλητα, καταγράφηκε κατά λάθος σε βίντεο από περαστικό και αυτός ήταν ο μόνος λόγος που η Juzzmin Fry δήλωσε ένοχη για απρόκλητη επίθεση. Το Δικαστήριο της έκοψε ένα πρόστιμο 250 δολαρίων και δεν την καταδίκασε.
‘Ολες -κυριολεκτικά- οι έρευνες που έχουν γίνει όσον αφορά το φύλο και το δικαστικό σύστημα δείχνουν πως η φυλάκιση και οι ποινές για τα ίδια ακριβώς εγκλήματα που διαπράττονται από άντρες και γυναίκες είναι μικρότερες στις γυναίκες. Με λίγα λόγια το δικαστικό σύστημα είναι εξαιρετικά πολύ πιο επιεικές με τις γυναίκες για τα ίδια ακριβώς εγκλήματα που διαπράττουν από ότι είναι με τους άντρες.
Ακόμα και στις περιπτώσεις επίθεσης ή δολοφονίας στα πλαίσια ενδοοικογενειακής βίας.
Για παράδειγμα, είναι 58% λιγότερο πιθανό να καταδικαστεί μια γυναίκα σε φυλάκιση. Οι άντρες λαμβάνουν 63% μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης για τα ίδια ακριβώς εγκλήματα από ότι οι γυναίκες. Οι γυναίκες πληρώνουν μικρότερα μέχρι και 22% πρόστιμα σε περίπτωση που είναι μεθυσμένες όταν οδηγούν. Το ποινικό μητρώο των αντρών λαμβάνεται περισσότερο υπόψιν από αυτό των γυναικών όσων αφορά τον υπολογισμό της ποινής. Ακόμα και στην περίπτωση βιασμών ανηλίκων οι γυναίκες λαμβάνουν εξαιρετικά χαμηλές ποινές που φτάνουν μέχρι και απλά τις 48 εβδομάδες. Στην περίπτωση ειδικά των βιασμών η ορολογία που χρησιμοποιείται είναι διαφορετική. Τα ΜΜΕ αναφέρουν τα περιστατικά ως “εξαναγκασμό για σεξ” ή ως “δασκάλα την έπεσε σε μαθητή της”. Για να περιγράψουν βιασμό ή ασέλγεια σε ανήλικο ανάλογα.
Εν ολίγοις η δικαιοσύνη λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της τα στερεότυπα των φύλων. Δηλαδή τους ρόλους τους και τις προσδοκίες που έχουν από το κάθε φύλο. Αυτό ονομάζεται η “Υπόθεση του Ιπποτισμού” και υποδεικνύει πως οι Δικαστές δίνουν μικρότερες ποινές στις γυναίκες επειδή τις εκλαμβάνουν ως στοργικές, ως μητέρες, ως απαραίτητες στην ανατροφή των παιδιών και ως ακρογωνιαίους στύλους μιας οικογένειας. Απόψεις που δημόσια επαναλαμβάνονται σε συζητήσεις στις οποίες συμμετέχουν αρχηγοί αστυνομίας και εκπρόσωποι φεμινιστικών κινημάτων.
Αλλά φυσικά όλα αυτά δεν θα απασχολήσουν το κομμάτι της ισότητας. Μιας και απάρεντλι βοηθούν στην εξάσκηση του δικαιώματος των γυναικών να πολεμούν την πατριαρχία.