Η εισβολή του φεμινισμού στα πανεπιστήμια & την επιστήμη

φεμινισμού πανεπιστήμια επιστήμη
Η εισβολή του φεμινισμού στα πανεπιστήμια και την επιστήμη ξεκίνησε και στην Ελλάδα. Τον Ιούνιο του 2015 ο Tim Hunt που έχει κερδίσει το βραβείο νόμπελ για την έρευνα του που έπαιξε τεράστιο ρόλο στην έρευνα για τον καρκίνο, έχασε την θέση του στο πανεπιστήμιο που εργάζονταν και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την Βρετανική Επιστημονική Κοινότητα, μετά από έναν συκοφαντικό πόλεμο που ξεκίνησε εναντίον του με ένα twitter μια φεμινίστρια.

Η Connie St. Louis τουίταρε μόνο τα μισά από όσα είπε ο Tim Hunt σε ένα συνέδριο. Τα οποία στην χειρότερη των περιπτώσεων ένας λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να μεταφράσει ως ένα κακό αστείο. Προσωπικά εγώ θα το μετέφραζα ως ένα καλό αστείο. Φυσικά γυναίκες επιστήμονες από όλο τον κόσμο άρπαξαν την ευκαιρία για να δείξουν πόσο σεξιστικά ήταν τα λόγια του Hunt. Και για το πόσο δύσκολο είναι να είναι γυναίκες επιστήμονες σε μια αντροκρατούμενη κοινωνία.

Ακόμα και ο στενός φίλος του Hunt, συνεργάτης του και Πρόεδρος της Επιστημονικής κοινότητας Paul Nurse. Ο οποίος αρνήθηκε να υπερασπιστεί τον Hunt κατά την διάρκεια αυτού του “σκανδάλου”. Και ο οποίος δήλωσε πως αν και ο Hunt ήταν ένας καλός άνθρωπος, οι “δηλώσεις του” για τις γυναίκες επιστήμονες έπρεπε να καταδικαστούν επειδή “βλάπτουν την επιστήμη”.

Σύμφωνα με τον Nurse την επιστήμη την βλάπτει ένα ανέκδοτο.

Και όχι οι θυσίες τεράστιων ερευνητών στο όνομα της εκδικητικής φεμινιστικής ρητορικής. Καθώς ο Tim Hunt εκδιώχνονταν από όλους τους επιστημονικούς χώρους, (επαναλαμβάνω μιλάμε για έναν άντρα που η δουλειά του έπαιξε βασικό ρόλο στην έρευνα για τον καρκίνο), και έπρεπε να απολογείται δημόσια για ένα κακό ανέκδοτο, η φεμινίστρια η οποία ξεκίνησε την ηθική σταυροφορία εναντίον του δεν χρειάστηκε ποτέ να απολογηθεί για το ψεύτικο ονλάιν βιογραφικό της. Το οποίο της έδωσε την θέση και την δύναμη να καταστρέψει έναν άντρα. Που έκανε περισσότερο καλό στην ανθρωπότητα από ότι αυτή θα μπορούσε να κάνει σε 20 ζωές.

Ποιες ήταν οι λέξεις λοιπόν που οδήγησαν τον Hunt σε αυτόν τον ξεπεσμό; “το πρόβλημα με τις γυναίκες είναι πως τρία πράγματα συμβαίνουν με αυτές μέσα στο εργαστήριο. Τις ερωτεύεσαι, σε ερωτεύονται και κλαίνε όταν τους ασκείς κριτική”. Αυτές οι λέξεις ήταν αρκετές για να καταστρέψουν την ζωή ενός επιστήμονα που βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ. Για επιστημονική έρευνα που θα μας βοηθήσει να πολεμήσουμε τον καρκίνο. Και δεν τελειώνει εκεί.

Γιατί ακόμα και εάν κάποιος/α βρίσκει τις λέξεις αυτές όντως σεξιστικές και άξιες για να καταστρέψουν μια λαμπρή επιστημονική καριέρα -που δεν είναι-, δεν θα γνωρίζει πως ο Tim Hunt χρησιμοποίησε αυτό το ανέκδοτο για να περιγράψει το πως γνώρισε και ερωτεύτηκε την γυναίκα του με την οποία ήταν συνεργάτης στο εργαστήριο. Ο άνθρωπος μας περιέγραφε με κωμικό τρόπο την ιστορία έρωτα του με την γυναίκα του. Και μια φεμινίστρια δημοσιογράφος κράτησε δέκα λέξεις τις οποίες χρησιμοποίησε εκτός πλαισίου για να τον καταστρέψει.

Και τα κατάφερε.

Ακόμα και όταν βρέθηκε λίγο καιρό μετά ένα φωνητικό αρχείο που εμπεριείχε ολόκληρο τον λόγο του Tim Hunt, η ζημιά είχε ήδη γίνει. Ακόμα και όταν όλες ανεξαιρέτως οι γυναίκες που συνεργάζονταν με τον Tim Hunt δεν είχαν κανέναν κακό λόγο να πουν για αυτόν. Και αντιθέτως δήλωναν πως δεν είναι σεξιστής. Και πως βοηθούσε τις γυναίκες στο να έχουν αυτοπεποίθηση, ακόμα και τότε δεν του ζητήθηκε κάποια δημόσια συγνώμη από κανέναν.

Μιλάμε για μια επιστημονική αυτοκτονία, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που μασκαρεύεται ως “προστασία της γυναίκας”.

Και κανένας δεν μιλάει για αυτό. Ακόμα και οι συνεργάτες του μας εξηγούν πως του άξιζε που έχασε την δουλειά του και φαίνεται να ενδιαφέρονται να μιλήσουν περισσότερο για την θέση του “φύλου” στην επιστήμη. Δεν μπορεί παρά να μου θυμίσει την κουλτούρα της ρουφιανιάς που είχα αναλύσει εδώ πριν λίγο καιρό. Πως όμως όλα αυτά σχετίζονται με την εισβολή του φεμινισμού στα πανεπιστήμια και την επιστήμη;

ασ δούμε τι είχε γίνει στα γερμανικά πανεπιστήμια το 1930.

Τα γερμανικά πανεπιστήμια εκείνης της εποχής ήταν φάροι της αναζήτησης για γνώση και αλήθεια πέρα από οποιαδήποτε ιδεολογική προκατάληψη. Ήταν παγκοσμίως γνωστά για την προδιάθεση τους να συζητούν καινούργιες ιδέες. Όλα αυτά άλλαξαν το 1930 όταν οι εθνικιστικές ιδεολογίες άρχισαν να ανθίζουν στην χώρα. Μετά το 1933 η ναζιστική ιδεολογία εισχώρησε στα γερμανικά πανεπιστήμια. Κάποιοι καθηγητές διαδήλωσαν κατά αυτής της εισβολής. Άλλοι παραιτήθηκαν, και άλλοι αυτο-εξορίστηκαν, όμως οι περισσότεροι προσαρμόστηκαν στις καινούργιες συνθήκες. Χρησιμοποιώντας τες μάλιστα σαν μοχλό για να εξελιχθούν επαγγελματικά. Στο βιβλίο The Heidelberg Myth μας περιγράφετε η ομαλή ναζιστικοποίηση των γερμανικών πανεπιστημίων, περιγράφοντας το τι εξελίχθηκε σε ένα από αυτά, το Heidelberg.

Οι περισσότεροι καθηγητές δέχτηκαν το ναζιστικό ιδεολόγημα και άρχισαν να παρατάνε την αντικειμενική έρευνα για να καλλιεργήσουν ένα ιδεολογικό δόγμα σε νεαρά μυαλά. Το βιβλίο μας δείχνει πως ακόμα και πριν εφαρμοστούν νόμοι κατά συγκεκριμένων ομάδων στο πανεπιστήμιο, υπήρχαν φοιτητές και καθηγητές που ήδη επέβαλαν με καθεστώς βίας και ντροπιασμού αυτές τις απόψεις στα πανεπιστήμια. Στα επόμενα 5 χρόνια το πανεπιστήμιο έδιωξε περίπου το 1/3 των καθηγητών που άνηκαν σε αυτές τις ομάδες. Και πολλοί άλλοι βρήκαν την ευκαιρία για μια καλύτερη καριέρα. Καθηγητές την νομικής, ψυχολογίας, βιολογίας, ιατρικής, κοινωνιολογίας, λογοτεχνίας και ιστορίας.

Που αποφάσισαν πως όλη η έρευνα πλέον πρέπει να είναι συμβατή με το ναζιστικό ιδεολόγημα.

Με τον ίδιο τρόπο που οι κλάδοι αυτοί σήμερα είναι πανέτοιμοι να θυσιάσουν την επιστημονική αναζήτηση για αλήθεια στον βωμό του φεμινιστικού ιδεολογήματος. Οι κίνδυνοι της εισβολής του φεμινισμού ως ιδεολόγημα στον χώρο της επιστήμης είναι αναγνωρισμένοι εδώ και πολλά χρόνια και έχουν αναλυθεί σε επίσημα συνέδρια και εκθέσεις. Είναι τεράστιοι. Είναι επικίνδυνοι. Η εισβολή του φεμινισμού στα πανεπιστήμια και την επιστήμη είναι ένας ιδεολογικός πόλεμος που διεξάγεται κατά της λογικής και της αναζήτησης για αλήθεια.

Και ο απλός τρόπος με τον οποίο ο φεμινισμός διεξάγει αυτόν τον πόλεμο είναι πως οποιαδήποτε αντι-φεμινιστική φωνή, ακόμα και ένα σεξιστικό αστείο που στην πραγματικότητα δεν ήταν καν σεξιστικό αστείο πρέπει άμεσα να φιμωθεί. Και να καεί στην πυρά του φονταμενταλισμού.

Related Posts

Comments (1)

Συγχαρητήρια για το έργο σου γενικότερα αλλά και για το συγκεκριμένο άρθρο! Μια παρατήρηση να κάνω μόνο πάνω στο δεύτερο μέρος του εξαιρετικού κειμένου σου. Για να κρίνουμε τι έγινε στα πανεπιστήμια της Γερμανίας τη δεκαετία του 30 θα πρέπει να δούμε τι έγινε στα πανεπιστήμια και γενικότερα στον χώρο του πολιτισμού και της τέχνης στη Γερμανία τη δεκαετία του 20 (Δημοκρατία της Βαϊμάρης). Πολύ πρόσφατα διάβασα για τη συγκεκριμένη περίοδο και ανατράπηκε η εικόνα που είχα για τη συγκεκριμένη περίοδο και κατάλαβα για ποιον λόγο ακόμα και οι παρεμβάσεις του ναζιστικού καθεστώτος στον πολιτισμό, την τέχνη και την παιδεία έγιναν αποδεκτές και στηρίχθηκαν από τον Γερμανικό λαό εκείνη την εποχή.

Leave a comment