Η λογική Πλάνη της Διάψευσης

Η λογική Πλάνη της Διάψευσης

πλάνη της διάψευσης

Οι φεμινίστριες χρησιμοποιούν συχνά μια λογική πλάνη που θεωρώ πως αξίζει μια ειδική ονομασία. Θα το ονομάσω η Πλάνη της Διάψευσης. Λειτουργεί ως εξής:

Η υπόθεση της φεμινίστριας είναι ακριβώς ίδια με το συμπέρασμα της. Και η υπόθεση όπως και το συμπέρασμα της αποκλείουν οποιαδήποτε κριτική που βασίζεται σε απτά στοιχεία. Τα οποία η υπόθεση όπως και το συμπέρασμα ακυρώνουν.

Παράδειγμα: Υπόθεση: Ζούμε σε κουλτούρα βιασμού. Επιχείρημα: Οι γυναίκες βιώνουν την κουλτούρα βιασμού. Συμπέρασμα: Ζούμε σε κουλτούρα βιασμού. Οποιαδήποτε προσπάθεια για κριτική επάνω σε αυτά θεωρείται:
1) άκυρη επειδή βασίζεται στο αντρικό βίωμα το οποίο είναι καταπιεστικό και άρα δεν μπορεί να ληφθεί υπόψιν (οι γυναίκες φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε και αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει ένας άντρας, άρα ζούμε σε κουλτούρα βιασμού) .

2) άκυρη επειδή η ίδια η υπόθεση, το επιχείρημα και το συμπέρασμα ακυρώνουν οποιαδήποτε κριτική επάνω σε αυτά (ζούμε σε κουλτούρα βιασμού επειδή οι γυναίκες φοβούνται, απλά δεν το καταλαβαίνεις επειδή δεν είσαι γυναίκα, άρα ζούμε σε κουλτούρα βιασμού).

Εάν ζούσαμε σε κουλτούρα βιασμού τότε δεν θα δίναμε τόση πολύ σημασία σε ασήμαντες καταγγελίες.

Δεν θα μεγαλώναμε το φάσμα του τι αντιλαμβανόμαστε ως βιασμό ώστε να συμπεριλαμβάνει ανοησίες όπως βλέμμα. Και δεν θα κάναμε καν αυτή την συζήτηση. Αντιθέτως οι πολιτικοί και κρατικοί παράγοντες δίνουν τεράστια σημασία και τιμωρούν χωρίς καν αποδείξεις κάποιον που κατηγορείται πως ενώ έκανε συναινετικό σεξ, το έκανε μέσα από το προνόμιο της δύναμης που ασκούσε και άρα “βίασε”. Και η κοινωνία είναι πανέτοιμη να λιντσάρει οποιονδήποτε απλά κατηγορείται για κάτι τέτοιο. Με λίγα λόγια ο σοβαρός τρόπος που αντιμετωπίζουμε τόσο ασόβαρες κατηγορίες είναι τρανταχτή απόδειξη πως δεν ζούμε σε μια κοινωνία που προάγει μια υποτιθέμενη κουλτούρα βιασμού. Αντιθέτως αντιμετωπίζουμε εξαιρετικά προνομιούχες γυναίκες που θεωρούν πως οι ελάχιστες και ασήμαντες ενοχλήσεις που βιώνουν αξίζουν κοινωνική κατακραυγή. Που κερδίζεται μέσα από μια συνεχή ροή γκρίνιας που παίρνει μυθικές διαστάσεις μέσα από την λογική Πλάνη της Διάψευσης.

Related Posts

Leave a comment