Να είσαι κύριος

Το να είσαι κύριος είναι κάτι που οι φεμινίστριες συχνά ξεχνούν πως επιβάλλεται στους άντρες. Στον δίπολο κόσμο του βίντεο της Nixon η γυναίκα αντιμετωπίζει σωρό προβλημάτων. Kάθε πρωί η πατριαρχία την δένει στο κρεβάτι και δεν την αφήνει σηκωθεί εάν πρώτα δεν έχει βαφτεί, δεν έχει φορέσει τακούνια και δεν έχει βάψει τα μαλλιά της. Πράγματα τα οποία είναι ξεκάθαρες επιλογές παρουσιάζονται ως καταπίεση. Κρατώντας το σπικάζ της έφτιαξα ένα ανάλογο βίντεο που μας δείχνει πόσο δύσκολο είναι να είσαι κύριος. Η Nixon δεν αντιλαμβάνεται πως τα ίδια ακριβώς περνάνε και οι άντρες όσον αφορά την εμφάνιση και τα στερεότυπα, όπως και σοβαρότερα προβλήματα που εξαιτίας του φύλου τους η κοινωνία έχει μάθει να αγνοεί. Η μονόπλευρη διήγηση του φεμινισμού έχει κουράσει.

H Cynthia Nixon πρωταγωνίστησε για 6 σεζόν και 2 ταινίες ως η Miranda Hobbes στο Sex and the City. Μια σειρά που προέβαλε ως αρετές στις γυναίκες όσα ο φεμινισμός θεωρεί προνόμια τους. Για χρόνια παρακολουθήσαμε τις 4 φίλες να συμπεριφέρονται στους άντρες σαν αντικείμενα, να τους χρησιμοποιούν για να πραγματοποιήσουν τα καπρίτσια, όνειρα και φαντασιώσεις τους. Να μιλάνε για αυτούς σαν κάτι περίεργο και να προσπαθούν να ανακαλύψουν τα κίνητρα πίσω από την συμπεριφορά τους. Προσωπικά η σειρά μου άρεσε και θεωρώ πως καλά έκανε και είπε όσα είχε εκείνη την εποχή να πει. Η σειρά όμως αποτέλεσε την εκκίνηση των δυο μέτρων και σταθμών στην ποπ κουλτούρα όσων αφορά τα δυο φύλα. Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν ελεύθερα όλα αυτά για τα οποία κατηγορούν ανελλιπώς τους άντρες.

Και περνάνε καλά.

Το πρόβλημα είναι πως καβαλώντας το φεμινιστικό τρένο η Nixon αποφάσισε λίγα χρόνια πριν να εξαργυρώσει την επιτυχία της με το να πολιτευτεί. Χρησιμοποιώντας κλασικές φεμινιστικές στρατηγικές η Nixon δεν χρειάζεται να έχει κάποια συγκεκριμένη ατζέντα. Αρκεί που είναι γυναίκα. Και αυτό λειτουργεί ως πανάκεια όχι μόνο για την έλλειψη πολιτικής ατζέντας αλλά και για λοιπά πολιτικά σκάνδαλα.

Το 2018 πρότεινε μεγαλύτερη φορολόγηση στα ανώτερα οικονομικά στρώματα για να χρηματοδοτήσει με παραπάνω λεφτά την δημόσια εκπαίδευση. Φρόντισε δε να τονίσει πως αυτή έχει στο μυαλό και την καρδιά της τους φτωχότερους πολίτες. Kαι μίλησε με πύρινο λόγο για τους πλούσιους ξεχνώντας βολικά ότι και αυτή είναι μια από αυτούς. Δυο μήνες μετά αποκαλύφθηκε ότι ήταν εμπλεκόμενη σε φοροδιαφυγή τεράστιων ποσών.

Φυσικά όλα αυτά ξεχαστήκανε στο λεπτό όταν η Nixon στα πλαίσια του φεμινιστικού φεμινισμού της ανακοίνωσε ότι θα ανεβάσει την προκαθορισμένη θερμοκρασία του κλιματισμού στους χώρους εργασίας, μιας και η υψηλή του θερμοκρασία είναι “σεξιστική”. Βασισμένη σε μια έρευνα που έδειξε πως οι γυναίκες κρυώνουν στους χώρους εργασίας χρησιμοποίησε την σεξιστική κάρτα σε μια ακόμα φεμινιστική ανοησία.

Kαι όλα πήγαν ρολόι.

Πριν λίγο καιρό στα πλαίσια της καμπάνιας της για Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, η Nixon μας πρόσφερε ένα φεμινιστικά φεμινιστικό βίντεο που μιλάει για τις δυσκολίες του να είσαι γυναίκα. Γνωρίζοντας πολύ καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι, ελπίζει ότι θα ψηφιστεί ξεκάθαρα λόγω των γενετήσιων χαρακτηριστικών της. Kαι όχι επειδή έχει κάποιο όραμα. Το βίντεο αντικατροπτίζει φυσικά τις ονειρώξεις τρομολαγνίας της μέσης φεμινίστριας. Μέσα σε αυτό οι γυναίκες υποφέρουν και είναι αντικείμενα για την ικανοποίηση και ηδονή των αντρών. Ότι δηλαδή ήταν οι άντρες για τις 4 φίλες στο Sex and the City.

Related Posts

Leave a comment