Η σχέση των γυναικών με την δύναμη μέρος 4

αίγυπτο

Η σχέση των γυναικών με την δύναμη μέρος 4

Σε άλλα άρθρα ερευνήσαμε την σχέση των γυναικών με την δύναμη σε διάφορες ιστορικές εποχές. Είναι καιρός όμως να εξετάσουμε τις “καταπιεσμένες” γυναίκες στην Αρχαία Αίγυπτο. 4000 χρόνια πριν οι γυναίκες στην Αρχαία Αίγυπτο μπορούσαν να κατέχουν γη, να πάρουν διαζύγιο, να έχουν δικές τους επιχειρήσεις, να κατέχουν ακαδημαϊκές θέσεις, να είναι ιέρειες και γιατροί. Σύμφωνα με τους ιστορικούς μπορεί οι άντρες να κατείχαν τις πιο σημαντικές πολιτικές θέσεις, όμως υπάρχουν πληθώρα στοιχείων που μας δείχνουν πως και οι γυναίκες είχαν θέσεις εξουσίας απέναντι στους άντρες. Γυναίκες μπορούσαν να μορφωθούν στις τότε σχολές, να είναι δασκάλες σε αυτές, να κυβερνούν την χώρα χωρίς να είναι παντρεμένες και να έχουν τις σημαντικότερες θέσεις διατήρησης ιστορικών αρχείων.

Οι γυναίκες του Θεού Άμμων κατείχαν την μεγαλύτερη πολιτική και πνευματική δύναμη της εποχής.

Η δύναμη τους ήταν σχεδόν ισάξια με αυτή των Φαραώ. Ιστορικά στοιχεία φανερώνουν τον αμύθητο πλούτο και δύναμη αυτών των γυναικών. Οι γυναίκες μπορούσαν να αφήσουν την ανατροφή παιδιών σε υπηρέτες και να κάνουν ότι ήθελαν έξω από το σπίτι. Δεν υπήρχε κυριολεκτικά καμία διαφορά στην τότε καθημερινή ζωή των γυναικών στην Αρχαία Αίγυπτο από την σημερινή. Οι γυναίκες μπορούσαν να κάνουν έκτρωση εάν το επιθυμούσαν, και να πάρουν διαζύγιο εάν δεν ήταν ευτυχισμένες στον γάμο τους.

Μπορούσαν επίσης να κάνουν διαθήκες και να αφήσουν την περιουσία τους σε όποιον αυτές επιθυμούσαν. Οι Αιγύπτιες Θεές ήταν εξίσου σημαντικές με τους Αιγύπτιους Θεούς. Το μακιγιάζ ήταν και τότε μέρος της καθημερινότητας τους. Πληρωνόντουσαν τα ίδια χρήματα με τους άντρες στις δουλειές τους. Και μπορούσαν να ξενυχτάνε και να πίνουν αλκοόλ όπως και αυτοί. Η Αρχαία Αιγυπτιακή κοινωνία δεν καταδίκαζε κοινωνικά τις σεξουαλικά απελευθερωμένες γυναίκες και οι πόρνες είχαν τεράστια δύναμη και χαίρονταν κοινωνικής αποδοχής.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν γυναίκες Φαραώ, και σε πολλά κείμενα αναφέρονται συμβουλές που έδιναν πατεράδες στους γιους τους για να αποφεύγουν τους καυγάδες στο σπίτι. Το νομικό πλαίσιο της εποχής έδινε πλήρης επιμέλεια των παιδιών στην γυναίκα. Όπως και τώρα μέρος της περιουσίας έμενε στην γυναίκα μετά το διαζύγιο. Υποχρέωνε επίσης τον άντρα να πληρώσει πρόστιμο σε αυτήν εάν την χώριζε. Ενώ εάν η γυναίκα χώριζε τον άντρα δεν υποχρεώνονταν να κάνει το ίδιο και αυτή. Κάτι που απέτρεπε συχνά τους άντρες από το να ζητήσουν διαζύγιο. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι υπέγραφαν συμβόλαια γάμου. Μέσα στα οποία ορκίζονταν να είναι πιστοί στις γυναίκες τους, να παρέχουν σε αυτές και τα παιδιά τους. Και να τις τιμούν ως προσωπικότητες.

Ακόμα και τότε το οικογενειακό δίκαιο δεν αντιμετώπιζε ισότιμα τα δυο φύλα στο θέμα του διαζυγίου.

Παρά την ισότητα των φύλων στην Αρχαία Αίγυπτο υπήρχαν δούλοι. Και οι γυναίκες είχαν στην κατοχή τους όσους είχαν και οι άντρες. Πουθενά και σε κανένα δηλαδή ιστορικό σημείο οι γυναίκες στην Αρχαία Αίγυπτο, παρά την δύναμη που είχαν για χιλιάδες χρόνια, δεν έκαναν κάτι για να αλλάξουν αυτό το καθεστώς. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την φεμινιστική εικασία της “ηθικής ουτοπίας”. Που θέλει τις κοινωνίες να ήταν πιο δίκαιες εάν είχαν δύναμη οι γυναίκες. Οι επιλογές των γυναικών στην εποχή αυτή ήταν τόσο πολλές που μπορούσαν εφόσον το ήθελαν να παντρευτούν ακόμα και σκλάβους χωρίς να στιγματίζονται κοινωνικά.

Μια μορφή δουλείας ήταν αυτή του Shabti. Πολλοί σκλάβοι δούλευαν απλά με την υπόσχεση πως θα ανταμειφθούν στην ζωή μετά τον θάνατο. Παρόλα αυτά ακόμα και σε αυτή την συνθήκη οι γυναίκες που ήταν σκλάβες μέσα από το Shabti αμείβονταν για την εργασία τους ενώ οι άντρες όχι. Το μεγαλύτερο ποσοστό σκλάβων ήταν άντρες και αυτοί έκαναν τις εξοντωτικές δουλειές όπως το χτίσιμο, το όργωμα κτλ. Ενώ οι γυναίκες ήταν υπηρέτριες, κομμώτριες και αισθητικοί. Τέλος υπήρχε επιλογή για κάποιον άρχοντα να ελευθερώσει γυναίκες από την σκλαβιά δίνοντας τους ιερατικά καθήκοντα.

Σε αντίθεση πάλι με την φεμινιστική υπόθεση ενός ειρηνικού κόσμου εάν οι γυναίκες ήταν αρχηγοί, οι γυναίκες Φαραώ όπως η Κλεοπάτρα ήταν εξίσου δυνατές και αδίστακτες με οποιονδήποτε άντρα που κατείχε δύναμη εκείνη την εποχή. Πήραν μέρος σε κάθε παιχνίδι δύναμης της εποχής. Όπως γάμους με αδέρφια, πολέμους για να διατηρήσουν τον θρόνο, δολοφονίες πολιτικών τους αντιπάλων, χειρίστηκαν άντρες και γυναίκες, και διαμόρφωσαν νόμους για να προστατέψουν την κυριαρχία και την δύναμη τους. Και όλα αυτά χιλιάδες χρόνια πριν. Όχι και τόσο καταπιεσμένες δεν βρίσκετε;

Related Posts

Leave a comment