Όχι, η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες

Όχι, η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες
κλιματική αλλαγή

Τώρα που το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι στα φόρτε του, οι φεμινίστριες ξεκίνησαν να το συνδέουν και αυτό άμεσα με την καταπίεση των γυναικών. Με την γνωστή τους μεθοδολογία, απομονώνουν τις περιπτώσεις στις οποίες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες εξαιτίας ενός φαινομένου και αγνοούν βολικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άντρες, που συχνά είναι οι ίδιες ακριβώς με αυτές των γυναικών. Ας δούμε για παράδειγμα αυτό το άρθρο με τίτλο “γιατί οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή”.

Διαβάζοντας τον τίτλο περιμένει κανείς πως θα του εξηγηθούν οι λόγοι που οι γυναίκες επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή. Σωστά;

Λάθος.

Το άρθρο απλά κάνει αναφορές σε θέματα που αφορούν εξίσου τους άντρες και τις γυναίκες. Και τα παρουσιάζει ως αποκλειστικά προβλήματα των γυναικών. Για παράδειγμα διαβάζουμε. “Η έμφυλη ανισότητα δημιουργεί συνθήκες εκτεταμένης ευαλωτότητας για τις γυναίκες στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής· μια κατεστραμμένη σοδειά, η ξηρασία και διάφορα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα μπορούν να αποβούν καταστροφικά. Οι γυναίκες και τα κορίτσια που ζουν σε φτωχές χώρες χάνουν τα σπίτια τους, την πρόσβαση τους στην τροφή και κάθε τρόπο για να βγάλουν τα προς το ζην”.

Το άρθρο δηλαδή μας λέει πως σε σε καταστροφές που αφορούν την κλιματική αλλαγή όπως και σε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα μόνο οι γυναίκες χάνουν την πρόσβαση σε στέγη και τροφή. Ότι ρε παιδί μου μια πυρκαγιά που καταστρέφει ολοκληρωτικά ένα χωριό στην Αφρική, αφήνει μόνο τις γυναίκες και τα κορίτσια χωρίς στέγη και χωρίς τροφή. Και όχι και τους άντρες και τα αγόρια. Αυτή ακριβώς είναι η μεθοδολογία που χρησιμοποιούν για να δημιουργούν εντυπώσεις. Που μετά δεν αμφισβητούνται από κανέναν μιας και κανείς δεν θέλει να διασυρθεί ως “μισογύνης”.

Στο ίδιο άρθρο διαβάζουμε.

“Σε περιοχές που επηρεάζονται από ακραία καιρικά φαινόμενα τα κορίτσια συνήθως αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο για να ασχοληθούν με την οικιακή εργασία, πράγμα που συχνά τις εκθέτει σε κινδύνους. Πολύ συχνό είναι επίσης το φαινόμενο φτωχές οικογένειες σε περιοχές που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή να παντρεύουν τα ανήλικα κορίτσια χωρίς τη συγκατάθεσή τους”.

Ενημερωνόμαστε λοιπόν πως σε περιοχές που επηρεάζονται από ακραία καιρικά φαινόμενα μόνο τα κορίτσια αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο. Και πως αναγκάζονται να ασχοληθούν με την οικιακή εργασία που συχνά διαβάζουμε τα “εκθέτει σε κινδύνους”. Ενώ ας πούμε στις ίδιες περιοχές που επηρεάζονται από ακραία καιρικά φαινόμενα τα αγόρια δεν αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο. Και να δουλέψουν σε ορυχεία που εκθέτει την ζωή τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο από το σκούπισμα και το μαγείρεμα.

Πιο κάτω το άρθρο γράφει. “Όταν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθιστούν αδύνατη την εργασία στη γη, οι γυναίκες δεν έχουν την ίδια δυνατότητα με τους άνδρες να στραφούν σε εναλλακτικές μορφές εργασίας. Εννέα στις δέκα χώρες παγκοσμίως έχουν νόμους που εμποδίζουν τις οικονομικές ευκαιρίες των γυναικών, όπως αυτοί που απαγορεύουν στις γυναίκες να εργάζονται σε εργοστάσια, να εργάζονται τη νύχτα ή να βρίσκουν δουλειά χωρίς την άδεια του συζύγου τους”.

Εδώ λοιπόν χρησιμοποιεί έναν βαρύγδουπο αριθμό για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Εννέα στις δέκα χώρες σου λέει έχουν νόμους που απαγορεύουν τις οικονομικές ευκαιρίες των γυναικών. Με μια μικρή έρευνα λοιπόν θα βρει κανείς πως η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των χωρών δεν είναι στην Δύση. Και πως οι νόμοι αυτοί είναι κυρίως απαγορευτικοί σε πολύ συγκεκριμένα επαγγέλματα. Με τα οποία οι γυναίκες έτσι κι αλλιώς δεν ασχολούνται. Για παράδειγμα στο Αζερμπαϊτζάν απαγορεύεται να δουλέψουν οι γυναίκες σε καθαρισμό βόθρων. Στο Καζακστάν απαγορεύεται να είναι βυρσοδέψες. Στο Μπαγκλαντές απαγορεύεται να δουλέψουν σε υποβρύχιες δουλειές. Βλέπουμε λοιπόν πως για αρχή δεν είναι “9 στις 10 χώρες”.

Έπειτα βλέπουμε πως οι περισσότερες από αυτές τις χώρες έχουν περιορισμούς σε κάτι εξαιρετικά μεμονωμένο. Που έτσι κι αλλιώς οι γυναίκες δεν ασχολούνται με αυτό. Και που σίγουρα δεν καθιστά αυτές “πιο ευάλωτες” από την κλιματική αλλαγή. Δηλαδή δεν είναι οι γυναίκες πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή επειδή στο Καζακστάν οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να γίνουν βυρσοδέψες. Τέλος η μεγαλύτερη πλάνη βρίσκεται στο ότι όλη αυτή η παραπληροφόρηση δεν αφορά τις γυναίκες στην Δύση. Με λίγα λόγια ακόμα και έτσι να ήταν ακριβώς όπως τα γράφουν όλα αυτά δεν αφορούν τις γυναίκες της Δύσης. Είναι δηλαδή τουλάχιστον τραγικό να θεωρούμε πως η Πάρις Χίλτον ή έστω μια γυναίκα που εργάζεται σερβιτόρα στην Ελλάδα, “επηρεάζονται περισσότερο” από την κλιματική αλλαγή από ότι ένας άντρας που ζει στην Αφρική.

Εκεί όμως ακριβώς στοχεύουν αυτές οι πλάνες.

Αυτές οι φεμινιστικές πρακτικές παραπληροφόρησης. Που χρησιμοποιούν το μαρτύριο γυναικών που ζουν σε τριτοκοσμικές χώρες, ώστε να εκβιάσουν ευνοϊκές πολιτικές για τις γυναίκες στην Δύση. Που σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζονται “περισσότερο” από την κλιματική αλλαγή. Μιας και άντρες είναι αυτοί που κάνουν τις επικίνδυνες εργασίες, και αυτοί που έρχονται σε άμεση επαφή με τις φυσικές καταστροφές και τις καιρικές συνθήκες.

Related Posts

Leave a comment