Η λεσβιακή βία και η απόκρυψη της από τον φεμινισμό

λεσβιακή βία
Ο φεμινισμός αποκρύπτει μεθοδευμένα την λεσβιακή βία για να διαιωνίζει της μισανδρική του ατζέντα. Ένα φυλλάδιο φορέα για γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας στο New Jersey γράφει.

“Μύθοι και δεδομένα για τις γυναίκες που ασκούν βία σε γυναίκες”.
Μύθος 4. Η ζημιά που προκαλούν οι γυναίκες είναι μικρότερη από ότι ενός άντρα εξαιτίας του μεγέθους τους.
Γεγονός. Το μέγεθος δεν είναι απαραίτητα δείκτης της σωματικής ζημιάς. Ο θυμός και η οργή μπορεί να καταστήσουν ένα μικρόσωμο άτομο ικανό να υπερνικήσει ένα μεγαλύτερο, και η ζημιά να είναι σημαντική.

Οι τρόποι που ασκούν βία οι λεσβίες σε μια σχέση περιγράφονται επίσης στο φυλλάδιο. Σωματική βία. Σεξουαλική κακοποίηση. Ψυχολογική και συναισθηματική βία. Απειλές και εκβιασμός. Οικονομική βία. Απομόνωση και απειλή πως θα αποκαλύψουν την σεξουαλική ταυτότητα της συντρόφου τους στην δουλειά, οικογένεια κτλ. Όλα αυτά που υποθετικά οι άντρες αποκλειστικά κάνουν στις γυναίκες μέσα στα πλαίσια της μυθικής “έμφυλης” βίας. Στα πλαίσια της εξίσου μυθικής “πατριαρχίας”.

Ας δούμε τα ποσοστά.

Σύμφωνα με έρευνες τα ποσοστά ατόμων που έχουν βιώσει ενδοοικογενειακή βία σε ομόφυλες συντροφικές σχέσεις, είναι ίδια ή και μεγαλύτερα με αυτά των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών. Την πρωτιά έχουν με 61.1% οι bisexual γυναίκες, ακολουθούν με 43.8% οι λεσβίες, με 37.3% οι bisexual άντρες και με 26.0% οι ομοφυλόφιλοι άντρες. Ακολουθούν τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, με το 35% των γυναικών και το 29% των αντρών να έχουν βιώσει ενδοοικογενειακή βία σε συντροφικές σχέσεις. Στα περιστατικά ακραίας βίας πάλι την πρωτιά έχουν οι γυναίκες. 49.3% στις bisexual γυναίκες, 29.4% στις λεσβίες, 16,4% σε ομοφυλόφιλους άντρες. Σε σύγκριση με το 23.6% ετεροφυλόφιλων γυναικών και με 13.9% ετεροφυλόφιλων αντρών να έχουν βιώσει περιστατικά ακραίας ενδοοικογενειακής βίας από σύντροφο.

Άλλες έρευνες περιγράφουν άλλα είδη βίας.

Σε ζευγάρια λεσβιών το 20.6% ομολόγησε πως νιώθει φόβο όταν επιστρέφει σπίτι η σύντροφος τους. Το 41.7% τους κρύβουν πράγματα επειδή φοβούνται την αντίδραση τους και το 14.7% ζει με διαρκή φόβο της συντρόφου τους. Το 75% των λεσβιών έχουν βιώσει ψυχολογική βία στις σχέσεις τους. Στις φυλακές γυναικών το 80% της σεξουαλικής κακοποίησης σε γυναίκες έχουν άλλες γυναίκες ως θύτες. Παρά το γεγονός του ότι άντρες αποτελούν τα 2/3 του προσωπικού που έρχεται σε άμεση επαφή με τις κρατούμενες. Σε ανήλικα κορίτσια το ποσοστό ανεβαίνει σε 89.3%.

Παρόλα αυτά η δημόσια γνώμη πιστεύει πως η λεσβιακή βία στα ζευγάρια γυναικών είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Σύμφωνα με τους ερευνητές “η άποψη αυτή ενισχύεται μέσα από αφηγήματα εξιδανίκευσης που περιγράφουν αυτές τις σχέσεις ως ειρηνικές και ουτοπικές”. Ενώ σε αντίθεση “διαιωνίζουν πως η βία και η επιθετικότητα συνδέεται με τον άντρα”. Οι ερευνητές διακρίνουν πως αυτά τα αφηγήματα δημιουργούν εμπόδια στο να αναγνωρίσουν οι λεσβίες γυναίκες την βία που βιώνουν όπως και να την καταγγείλουν.

Το φυλλάδιο του καταφύγιου για γυναίκες θύματα στο New Jersey προτείνει πως πρέπει να σπάσει η σιωπή που αφορά την βία στις λεσβιακές σχέσεις. Κάτι που φυσικά ο φεμινισμός δεν βοηθά να πραγματωθεί μιας και δεν κλικάρει στο αφήγημα του για την ενδοοικογενειακή βία. Που θέλει τον άντρα αποκλειστικό θύτη και την γυναίκα ανίκανη να διαπράξει βία.

Related Posts

Leave a comment