Skimmington ονομάζονταν ο κοινωνικός χλευασμός ενός άντρα που τον κακοποιούσε η γυναίκα του τον 17ο και 18ο αιώνα. Ο όχλος μαζεύονταν συνήθως έξω από το σπίτι του θύματος ώστε αυτός να μην τους ξεφύγει. Και για εννιά ολόκληρες ημέρες χτύπαγαν κατσαρολικά και τον χλεύαζαν. Την ένατη ημέρα ο άντρας θύμα αναγκάζονταν να καθίσει ανάποδα σε έναν γάιδαρο που τον οδηγούσε μια γυναίκα. Και περιφέρονταν στην κοινότητα καθώς άντρες και γυναίκες συνέχιζαν να χτυπάνε δυνατά κατσαρολικά και να τον χλευάζουν. Η κακοποίηση των αντρών από τις γυναίκες τους ιστορικά χλευάζονταν και αγνοούνταν.
Όπως ακριβώς και σήμερα.
Κοινωνικά πειράματα έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς με άντρες να χτυπάνε γυναίκες σε δημόσιο χώρο. Οι περαστικοί επεμβαίνουν αμέσως. Ενώ αντίθετα να αδιαφορούν όταν οι γυναίκες χτυπάνε τους άντρες.
Σε αυτό το πείραμα ας πούμε 7 περαστικοί σταματήσανε να βοηθήσουν την γυναίκα όσο ο ηθοποιός ασκούσε βία επάνω της. Ενώ 1 μόνο σταμάτησε να βοηθήσει τον άντρα.
Σε αυτό το πείραμα οι περαστικοί επεμβαίνουν άμεσα όταν ο άντρας ασκούσε βία στην γυναίκα, ενώ βάζουν τα γέλια και χλευάζουν τον άντρα όταν η γυναίκα τον χτυπάει. Η ίδια αδιαφορία όταν άντρας είναι το θύμα επαναλαμβάνεται και σε αυτό το πείραμα.
Σε αυτό το ομολογουμένως πολύ έντονο οι περαστικοί όχι μόνο δεν κάνουν κάτι για να σταματήσουν την βία που ασκεί η γυναίκα στον άντρα, όχι μόνο τον χλευάζουν και τον κοροϊδεύουν την ώρα που αυτή τον χτυπάει, αλλά κάποιοι μάλιστα συμμετέχουν ενεργά απλώνοντας το χέρι τους να τον χτυπήσουν κοροϊδευτικά.
Σε αυτό το πείραμα μια γυναίκα χτυπάει έναν άντρα για περίπου ένα λεπτό και κανείς δεν κάνει τίποτα. Όταν όμως ο άντρας αρχίζει να ανταποδίδει την βία σε αυτοάμυνα, τότε ξαφνικά οι ίδιοι περαστικοί επεμβαίνουν άμεσα για να τον σταματήσουν.
Πρόσφατα ένας Έλληνας διεξήγαγε ένα παρόμοιο κοινωνικό πείραμα στην Ελλάδα. Είχε τα ίδια συμπεράσματα.
Καθώς το φάσμα της βίας “κατά των γυναικών” όλο και μεγαλώνει, η βία κατά των αντρών όπως και των παιδιών, αγνοείται.
Ο κοινωνικός χλευασμός είναι το μόνο που περιμένει τον άντρα θύμα.
Οι φεμινίστριες ιστορικά όπως ακριβώς και σήμερα αρνούνται την βία που οι άντρες δέχονται από τις συντρόφους τους και μεθοδικά αποκρύπτουν τα στοιχεία που δείχνουν τις γυναίκες ως θύτες. 3 στους 10 άντρες στην Ελλάδα υποφέρουν από σωματική βία που τους ασκούν οι γυναίκες τους και 7 στους 10 από ψυχολογική. Η βία των γυναικών στην Αγγλία έχει τριπλασιαστεί τα 10 τελευταία χρόνια. Το 40% των θυμάτων ενδοοικογενεικής βίας εκεί είναι άντρες. Οι δρόμοι ξεχειλίζουν από άντρες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που μένουν άστεγοι εξαιτίας αυτής. Τα θύματα άντρες αυξήθηκαν κατά 60% στην περίοδο της πανδημίας. Παρόλα αυτά η βία αυτή συνεχίζει να παραμένει αόρατη. Οι άντρες όχι μόνο δεν έχουν που να απευθυνθούν όταν υποφέρουν από αυτήν. Αλλά συνεχίζουν να είναι θύματα των φεμινιστριών που αρνούνται την βία αυτή αναβιώνοντας το έθιμο του Skimmington στις κοινωνίες μας.