Όταν οι άντρες δεν προσπαθούν αρκετά

antres arketa
Οι άντρες δεν προσπαθούν αρκετά. Η Ελένη Αντωνιάδου υποστήριζε για πολλά χρόνια πως εργάζονταν για την ΝΑΣΑ και πως ήταν η δημιουργός της πρώτης τεχνητής τραχείας απο βλαστοκύτταρα που μεταμοσχεύθηκε σε ασθενή. Εκατοντάδες άρθρα γράφτηκαν για αυτήν, φιλοξενήθηκε σε πληθώρα εκπομπών, βραβεύτηκε με πολλά βραβεία, ανάμεσα τους το βραβείο Επιστήμης και Έρευνας το 2016, το βραβείο Everywoman in Technology και το βραβείο NASA – ESA Outstanding Researcher Award το 2012. Επίσης προέδρευσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Υγείας το 2016, η εταιρεία Ματέλ ανακοίνωσε ότι θα φτιάξει μια κούκλα Μπάρμπι για να τιμήσει την προσφορά της ως γυναίκα στον κόσμο και η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως την τίμησε προσωπικά με το βραβείο προσφοράς στην επιστήμη και τον άνθρωπο στο πλαίσιο των πρώτων επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Μιλήσιος.

“Μπορείς να γίνεις ότι ονειρεύεσαι” δήλωσε η Ελένη Αντωνιάδου στην απονομή.

Και στην περίπτωση της αυτό ισχύει μιας και όλα όσα υποτίθεται ότι είχε καταφέρει, τα είχε απλά ονειρευτεί. Η Ελένη Αντωνιάδου δεν πρόσφερε τίποτα στην επιστήμη ή τον άνθρωπο. Βραβεύτηκε, δοξάστηκε και της αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους απλά επειδή ήταν γυναίκα.

Και αυτό πουλάει.

Η Ελένη Αντωνιάδου συνέχισε να υποστηρίζει το ψέμα της ακόμα και όταν αυτό αποκαλύφθηκε. Δεν ζήτησε κάποια δημόσια συγνώμη για όσα έκανε. Αντιθέτως συνέχισε να λέει ψέματα και να υπονομεύει όχι μόνο όσους προσπαθούσαν να εξηγήσουν στον κόσμο τι ακριβώς συμβαίνει αλλά και όλους αυτούς τους άντρες και τις γυναίκες που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην επιστήμη. Και φυσικά πολλοί χρήστες των σόσιαλ μίντια συνέχισαν να την υπερασπίζονται. Απλά επειδή ήταν γυναίκα.

Αλλά οι άντρες δεν προσπαθούν αρκετά.

Από το 2016 η Microsoft ξοδεύει εκατομμύρια σε δωρεάν σεμινάρια που απευθύνονται αποκλειστικά σε γυναίκες. Με την πρόφαση πως οι γυναίκες δεν ενθαρρύνονται αρκετά για να ακολουθήσουν τον κλάδο της πληροφορικής, χιλιάδες γυναίκες στον κόσμο έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια μηνών, κάτι που φυσικά δεν έχουν την ευκαιρία να κάνουν οι άντρες που και αυτοί ενδιαφέρονται να δουλέψουν στον κλάδο.

Ως συνήθως οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες κάνουν τα ενθαρρυντικά τους κούπεπε στις γυναίκες που τον 21ο αιώνα υποθετικά δεν έχουν αρκετή ενθάρρυνση να ασχοληθούν με τα επαγγέλματα και τους κλάδους που είναι ανδροκρατούμενοι. Φυσικά δεν υπάρχουν σεμινάρια και προγράμματα ενθάρρυνσης των γυναικών για άλλους κλάδους και επαγγέλματα που είναι αντροκρατούμενα. Όπως η οικοδομή, οι μπογιατζήδες, το κουβάλημα, το ξεφόρτωμα, το σκάψιμο, το ντελίβερι και γενικά το χαμαλίκη. Υπάρχουν δηλαδή σεμινάρια και προγράμματα μόνο για τους κλάδους και τα επαγγέλματα που οι γυναίκες θα ήθελαν να ασχοληθούν. Αλλά που δεν είχαν την “ενθάρρυνση” της κοινωνίας για να ασχοληθούν. Και φυσικά δεν υπάρχουν ανάλογα σεμινάρια και προγράμματα ενθάρρυνσης για τους άντρες σε κλάδους και επαγγέλματα που είναι γυναικοκρατούμενα. Όπως η εκπαίδευση, η νοσηλευτική, η οδοντιατρική, η γραμματεία, η βρεφονηπιαγωγική και η κομμωτική.

Γιατί οι άντρες δεν προσπαθούν αρκετά.

Στα πλαίσια της ενδοοικογενειακής βίας η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ήταν ο πρώτος φορέας που δημιούργησε και λειτουργεί Συμβουλευτικά κέντρα για την βία κατά των γυναικών. Μόνο κατά των γυναικών όμως. Επειδή η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, στα πλαίσια της ισότητας των φύλων αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει επίσημα σαν κρατικός οργανισμός αποκλειστικά την βία κατά των γυναικών. Και όχι και την βία κατά των αντρών. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει δωρεάν γραμμή στήριξης και καταγγελιών, 27 συμβουλευτικά κέντρα δήμων και 20 ξενώνες φιλοξενίας. Φυσικά υπάρχουν και μη κυβερνητικοί οργανισμοί που αντλούν κρατικό χρήμα από προγράμματα ΕΣΠΑ και που ασχολούνται αποκλειστικά με τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με στατιστικές 1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική βία και 1 στις 2 ψυχολογική από τους συντρόφους τους. Στην Ελλάδα όμως συγκεκριμένα 3 στους 10 άντρες έχουν υποστεί σωματική βία και 7 στους 10 ψυχολογική βία από τις συντρόφους τους. Τα νούμερα είναι σχεδόν ίδια.

Τα νούμερα είναι λοιπόν σχεδόν ίδια. Αλλά η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων θεωρεί πως η ισότητα των φύλων δεν είναι κάτι που την απασχολεί όταν ασχολείται με το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας.

Επειδή οι άντρες δεν προσπαθούν αρκετά.
 

Δεν προσπαθούν αρκετά να συμπεριλαμβάνονται ως θύματα βίας. Και να είναι αποδέκτες των ίδιων κρατικών μηχανισμών και δικτύων προστασίας που βοηθούν τις γυναίκες. Σύμφωνα με την φεμινιστική μυθολογία ο άντρας θύμα βίας είναι ένα σπάνιο είδος. Το οποίο μάλιστα δεν έκανε τίποτα απολύτως για να κερδίσει την θέση του ανάμεσα στα κρατικά δίχτυα προστασίας. Αυτός φταίει που κανένας κυβερνητικός και μη κυβερνητικός φορέας δεν ασχολείται μαζί του.

Για παράδειγμα τον προηγούμενο χρόνο έψαχνα δομή φιλοξενίας για έναν κακοποιημένο άντρα και για τον με νοητική στέρηση γιο του, δεν έβρισκα πουθενά. Επειδή αν και υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες σε πολλούς φορείς, ο πατέρας και ο γιος του δεν μπορούσαν να φιλοξενηθούν επειδή ήταν άντρες. Το πρόβλημα ήταν πως αυτός ο πατέρας με το πρησμένο μάτι και ο τρομαγμένος γιος του με την μικρή βαλίτσα στο χέρι, δεν είχαν προσπαθήσει αρκετά ώστε να έχουν μια θέση στο κρατικό σύστημα βοήθειας κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Όταν τους φιλοξένησα για μήνες για να μην χάσει ο άνθρωπος αυτός το παιδί του από την πρόνοια σε περίπτωση που έμενε στον δρόμο, κάθε μέρα του υπενθύμιζα πως θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα όταν ήταν νεότερος και χωρίς παιδί ώστε να κερδίσει μια θέση στο κρατικό σύστημα πρόνοιας σε περίπτωση που κάποτε τον σαπάκιαζε στο ξύλο η γυναίκα του.

Όταν το 94% των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα είναι αγόρια αλλά αυτά δεν έχουν προτεραιότητα στα περισσότερα προγράμματα προστασίας είναι επειδή τα ανήλικα αγοράκια αυτά δεν έχουν προσπαθήσει αρκετά να έχουν προτεραιότητα στα προγράμματα προστασίας.

Οι άντρες και τα αγόρια δεν προσπαθούν αρκετά για τα πράγματα που οι γυναίκες έχουν αυτονόητα στις κοινωνίες μας.

Όχι σαν τις γυναίκες που προσπαθούν αρκετά όλη την ώρα και ασταμάτητα. Αλλά απλά τους δένει τα πόδια και τα χέρια ένα αφόρητο σύστημα πατριαρχίας. Και για αυτό χρειάζονται ειδικά δωρεάν προγράμματα “ενθάρρυνσης” τους σε τομείς της τεχνολογίας. Ή σωρό από επιστημονικά βραβεία και κοινωνική αποθέωση και χορηγήσεις απλά γιατί είναι γυναίκες. Ακόμα και όταν έχουν προσφέρει μηδενικό επιστημονικό έργο.

Οι άντρες δεν προσπαθούν αρκετά.

Αν και ο φεμινισμός συχνά μας ενημερώνει πως όταν σε έναν επαγγελματικό χώρο ή κλάδο υπάρχει ανισότητα ανάμεσα στα φύλα, κάποιες θέσεις κλειδιά πρέπει να κρατηθούν αποκλειστικά για γυναίκες ώστε να μην υπάρχει χάσμα στο φύλο. Με αποτέλεσμα γυναίκες να παίρνουν θέσεις κλειδιά απλά επειδή είναι γυναίκες, οι άντρες δεν προσπαθούν αρκετά. Όταν έρευνα έχει αποδείξει πως είναι δυο φορές πιο πιθανό μια γυναίκα να προσληφθεί σε έναν επιστημονικό κλάδο απλά επειδή είναι γυναίκα, είναι οι άντρες που δεν προσπαθούν αρκετά.

Όταν ο φεμινισμός πολέμησε ενεργά τους ερευνητές που διεξήγαγαν αυτή την έρευνα επειδή τα ευρήματα της δεν ταίριαζαν με το αφήγημα της πατριαρχίας, ήταν οι άντρες που παρέμειναν άπραγοι και δεν λοιδόρησαν, απαξίωσαν ή συκοφάντησαν αρκετά στο όνομα της ισότητας.

Είναι οι άντρες που φταίνε όταν οι γυναίκες σκοτώνουν τα παιδιά τους επειδή δεν προσπάθησαν αρκετά να είναι καλοί πατεράδες.

Όταν οι άντρες βιαιοπραγούν είναι επειδή δεν προσπάθησαν αρκετά να είναι ηθικοί. Όχι σαν τις γυναίκες που όταν βιαιοπραγούν το κάνουν επειδή είναι ηθικές αλλά δεν τους έδωσε άλλη επιλογή η πατριαρχία που δεν προσπαθεί αρκετά. Της πατριαρχίας που πρέπει να κάνει κι άλλα. Ακόμα περισσότερα για την γυναίκα, συνέχεια, όλη την ώρα, καθώς ο άντρας πηδάει σε ράγες τρένων. Καθώς πεθαίνει στα πεζοδρόμια από το κρύο, και δεν έχει που να απευθυνθεί όταν τον ξυλοκοπά η γυναίκα του.

Επειδή δεν προσπαθεί αρκετά.

Κοιτάζω την σελίδα για την Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ισότητα των Φύλων για το χρονικό πλαίσιο 2020-2025.

Διαβάζω ανάμεσα σε άλλα “Εξασφάλιση επαρκών χρηματοδοτικών δράσεων για την πρόοδο της ισότητας των φύλων στην Ε.Ε”. Γνωρίζω από πριν πως καμία από αυτές τις χρηματοδοτικές δράσεις για την “ισότητα” των φύλων δεν θα αφορά τους άντρες. Δεν θα χτιστεί για παράδειγμα έστω ένα ξενώνας φιλοξενίας τους. Και δεν θα δημιουργηθεί μια γραμμή στήριξης των αντρών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Όχι επειδή κάτι τέτοιο θα έρχονταν σε μετωπική σύγκρουση με το φεμινιστικό αφήγημα της “έμφυλης” βίας. Όχι όχι. Δεν θα δημιουργηθεί τίποτε από αυτά. Επειδή οι άντρες δεν προσπάθησαν αρκετά για να δημιουργηθούν όλα αυτά τα οποία οι γυναίκες έχουν ως δεδομένα.

Το 2019 προωθήθηκε νόμος που επιτρέπει στις μωρομάνες να μην εκτίουν την ποινή τους στην φυλακή αλλά στο σπίτι τους. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους μωροπατέρες. Επειδή οι άντρες δεν προσπάθησαν αρκετά. Ακόμα και όταν τα στοιχεία δείχνουν πως 8 στις 10 βρεφοκτονίες τις πράττουν μητέρες και μόνο 1 στις 10 ο πατέρας, η κοινωνία μας εμπιστεύεται ένα βρέφος στα χέρια μιας γυναίκας εγκληματία και όχι σε έναν άντρα εγκληματία.

Επειδή οι άντρες δεν προσπαθούν αρκετά.

Επειδή εάν προσπαθούσαν αρκετά να μένουν σπίτι τους αντί να πάνε φυλακή σε περίπτωση που έχουν παιδί, έχοντας βιάσει ή σκοτώσει, ο φεμινισμός δεν θα είχε κανένα πρόβλημα με αυτό. Θα τους άφηνε αυτούς τους άντρες να προσπαθήσουν αρκετά. Ωστε κι αυτοί να μένουν έξω από τις φυλακές όπως και οι γυναίκες εξάλλου. Και δεν θα φώναζαν στην κοινωνία πως αφήνει τους δολοφόνους τους έξω. Δεν θα τους σταμάταγε ρε παιδί μου πως το λένε; Σε αυτή την προσπάθεια τους για ισότητα οι φεμινίστριες θα ήταν δίπλα στον άντρα εγκληματία. Που θα προσπαθούσε αρκετά να μείνει έξω από την φυλακή.

Αρκεί να προσπαθούσε αρκετά.

O Earl Silverman κακοποιήθηκε σωματικά για χρόνια από την σύζυγο του στον Καναδά. Ο Καναδάς έχει 627 κέντρα υποστήριξης γυναικών θύματα ενδοοικογενιακής βίας. Δεν έχει ούτε ένα για άντρες θύματα.

Ο Earl Silverman προσπάθησε να ανοίξει ένα κέντρο στήριξης θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας για άντρες και νεαρά αγόρια ζητώντας την στήριξη του κράτους. Φυσικά και δεν του δώθηκε αν και τα ποσοστά καταγγελιών βίας στον Καναδά είναι ισόποσα ανάμεσα στα φύλα με 6.6% των γυναικών και 6.0% των αντρών αντίστοιχα. Επειδή προφανώς δεν προσπάθησε αρκετά.

Αντιθέτως χλευάστηκε και συκοφαντήθηκε από τις φεμινιστικές οργανώσεις ως “ακροδεξιός”, “μισογύνης” και “ρατσιστής”. Η συκοφαντία που δέχονταν συνεχώς ο Silverman δεν του άφησε περιθώρια κρατικής ή ιδιωτικής επιδότησης. Πούλησε λοιπόν το σπίτι του. Εδωσε όλη του την περιουσία για να χτίσει και να διατηρήσει το μοναδικό καταφύγιο για άντρες θύματα ενδοοικογενιακής βίας στον Καναδά. Και αφιέρωσε την ζωή του στο να τους βοηθήσει. Αυτοκτόνησε το 2013 όταν φαλίρισε και καταστράφηκε οικονομικά.

Φυσικά ακόμα και μετά την αυτοκτονία του οι φεμινίστριες συνέχισαν να λοιδορούν το όνομα του. Και να χλευάζουν την προσπάθεια του σε δεκάδες άρθρα τα οποία δεν θα αναπαράγω αλλά δεν είναι δύσκολο να βρείτε. Ο Earl Silverman προσπάθησε να βοηθήσει τους άντρες θύματα της χώρας του. Δεν είχε καμία απολύτως στήριξη και βοήθεια από κάποιον κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. Επειδή η προσπάθεια του έρχονταν σε αντίθεση με το φεμινιστικό αφήγημα για την ενδοοικογενειακή βία. Οι φεμινίστριες τον χλεύασαν και τον απαξίωσαν για αυτή του την προσπάθεια και όταν αυτοκτόνησε έφτυσαν στον τάφο του.

Επειδή προφανώς ως άντρας δεν προσπάθησε αρκετά. Σίγουρα όχι τόσο αρκετά όσο η Ελένη Αντωνιάδου.

Related Posts

Leave a comment