Σύνδρομο Röyksopp (RS)

Σύνδρομο Röyksopp (RS)

Σύνδρομο Röyksopp (RS)


Θεωρώ πως υπάρχει ένα καταστροφικό ψυχολογικό σύνδρομο που έχει μολύνει έναν μεγάλο αριθμό αντρών. Με απλά λόγια, σε διάφορα στάδια έντασης, ο πάσχων είναι πεπεισμένος ότι “δεν είναι αρκετά ζωντανός”. Υποθέτω ότι αυτό προέρχεται από αρχαίες μνήμες στο DNA μας, από όταν χρειάζονταν να αντιμετωπίζουμε λύκους ή που όταν χάναμε τον δρόμο μας στο δάσος σήμαινε σίγουρο θάνατο. Και ενισχύεται από τον γυvαικοκεντρισμό των κοινωνιών μας που στιγματίζει τις αντρικές αρετές ως “τοξικές”, με αποτέλεσμα τα αγόρια να μεγαλώνουν χωρίς ουσιαστικά αντρικά πρότυπα, αλλά σε ένα περιβάλλον συνεχούς ντροπιασμού για το φύλο τους.
Αυτή η κατάσταση οδηγεί τους άντρες αυτούς σε μια σειρά αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών. Μιας μάταιης προσπάθειας να “νιώσουν πιο ζωντανοί”. Το έχω ονομάσει Σύνδρομο Röyksopp (RS). Τα συμπτώματα του RS είναι ποικίλα. Βουλιμία, υπερσεξouαλικότητα, υπερκατανάλωση, επικίνδυνα αθλήματα, σαδισμός, μαζοχισμός, αλκοολισμός, χρήση ουσιών, ολική εξάρτηση από την εργασία ή προσπάθεια επιτυχίας στην ελληνική μουσική σκηνή.
Οι άντρες καλούνται να αντεπεξέλθουν μόνοι τους σε ένα εχθρικό για τον ανδρισμό τους περιβάλλον.
Όπου οποιαδήποτε κοινωνική τους σύμβαση απειλείται συνεχώς από τον γυvαικοκεντρισμό. Διαζύγια, επιμέλειες, απόλυση, χωρισμός. Κατάθλιψη. Καμία πρόνοια για αυτούς με την φεμινιστική καραμέλα του “η τoξικότητα” τους είναι αυτή που τους οδηγεί στα προβλήματα αυτά.Ίσως μια λύση στο πως οι άντρες (και οι γυναίκες) μπορούν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τα παραπάνω είναι η αντίληψη των λέξεων. Η λέξη “αλλαγή” φαντάζει τρομαχτική σε όλους μας. Ιδίως σε καταστάσεις χωρισμού, επιμέλειας, απόλυσης και διαζυγίου. Η “αλλαγή” και το άγνωστο που κρύβεται πίσω από αυτήν μας τρομάζει. Είναι λοιπόν πραγματικά ιαματική η συνειδητοποίηση ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αλλαγή μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βιώνουμε το μαρτύριο μας και να χρησιμοποιήσουμε την γνώση αυτή για να κάνουμε τις ζωές μας καλύτερες.
Μετάβαση:

– το να βρίσκεται κάποιος σε μια κατάσταση σε διαδικασία εξέλιξης.
– το να διανύει κανείς μια απόσταση για να φτάσει από ένα μέρος σε άλλο.

Μπορεί να είναι μετάβαση αντί για αλλαγή. Και η μετάβαση να γίνει μια λέξη που δεν πρέπει να φοβόμαστε όπως την λέξη “αλλαγή”, αλλά να τιμούμε. Δεν είναι “μου κατέστρεψε την ζωή”. Δεν είναι “πως θα ζήσω τώρα;”. Δεν είναι καν “τι κάνω τώρα με την ζωή μου;”. Είναι μετάβαση. Σε κάτι άλλο. Και στο κουράγιο που αυτή η λέξη μπορεί να προσφέρει. Μέχρι στιγμής η μόνη θεραπεία για το RS είναι ο αλτρουισμός. Το να βάζεις στην άκρη τα δικά σου συμφέροντα ώστε να προσφέρεις σε άλλους. Οι φεμινίστριες περιμένουν ακόμα το χάπι.

Related Posts

Leave a comment