Γιατί το μακιγιάζ είναι εξαπάτηση; Το αντρικό βίωμα

μακιγιάζ εξαπάτηση
Γιατί το μακιγιάζ είναι εξαπάτηση; Μαγικιάζ μας εξηγεί το wiktionary είναι “Η εφαρμογή κραγιόν στα χείλη, ρουζ στο μάγουλα, σκιάς στα μάτια κλπ που αποσκοπεί στο να τονίσει τη γυναικεία ομορφιά, να κάνει το πρόσωπο να φαίνεται φυσικότερο κάτω από τον τεχνητό φωτισμό ενός στούντιο ή να προσδώσει στο πρόσωπο ενός ηθοποιού, κλόουν κλπ τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται από το ρόλο του. Προέρχεται από την γαλλική λέξη maquillage που σαν ρίζα του έχει την mag/mak που σημαίνει ζυμώνω/ταιριάζω και είναι η ρίζα λέξεων όπως “φτιάχνω”, “χτίζω” και “ανακατεύω”. Η λέξη μέικαπ χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει “τον τρόπο που κάτι χτίζεται” από τον 14ο ακόμα αιώνα, “προσφέρω ως κάτι ισοδύναμο” από τον 15ο, και από τον 19ο ως “προετοιμάζομαι για να υποδυθώ έναν ρόλο που συμπεριλαμβάνει βάψιμο στο πρόσωπο”.

Από παλιά ακόμα το χλωμό πρόσωπο στις γυναίκες συνδέονταν άμεσα με τον πλούτο επειδή δημιουργούσε την εντύπωση πως η γυναίκα δεν δούλευε έξω στον ήλιο αλλά είχε την δυνατότητα να κάθεται στο σπίτι της. Οι γυναίκες δηλαδή εξαπατούσαν με το βάψιμο για την κοινωνική τους θέση. Το έντονο βάψιμο ήταν άμεσα συνδεδεμένο με τις γυναίκες που ήταν σεξεργάτριες και χρησιμοποιούνταν κατά κόρον από αυτές ή από ηθοποιούς.

Οι άντρες από τότε κατέκριναν τις μεγαλύτερες γυναίκες που χρησιμοποιούσαν μακιγιάζ για να κρύψουν την ηλικία τους. Ή τις γυναίκες που το χρησιμοποιούσαν για να κρύψουν τις ατέλειες τους. O Charles Pigott γράφει 250 χρόνια πριν. “Εάν προσπαθούν να ευχαριστούν τον άντρα, εάν για αυτόν θέλουν να πασαλείβονται και να βερνικώνουν την εμφάνιση τους, έχω συλλέξει τις απόψεις των αντρών και σας υπόσχομαι πως η συντριπτική πλειοψηφία, θεωρεί πως το βάψιμο καθιστά τις γυναίκες τερατώδεις και αηδιαστικές, ότι τις αλλοιώνει και τις μεταμφιέζει. Και πως οι άντρες μισούν να κοιτούν την γυναικεία εμφάνιση καλυμμένη”.

Από τότε οι άντρες, οι περισσότεροι εάν όχι όλοι κατέκριναν το μακιγιάζ.

Και αναγνώριζαν πως χρησιμοποιείται για να εξαπατά τους άντρες και να παραμορφώνει την εμφάνιση των γυναικών. Δήλωναν επίσης ότι δεν τους άρεσε. Καρικατούρες έχουν ζωγραφιστεί και βιβλία έχουν γραφτεί πριν από 300 χρόνια για το θέμα αυτό. Ακόμα και σήμερα όμως η πλειοψηφία των αντρών θεωρεί πως οι γυναίκες βάφονται για να εξαπατήσουν τους άλλους πως είναι όμορφες. Συγκεκριμένα το 63%. Ακόμα και το 48% των ίδιων των γυναικών παραδέχονται πως το μακιγιάζ εξαπατά. Παρόλα αυτά οι φεμινίστριες αρέσκονται να αναπαράγουν τον μύθο πως η υποτιθέμενη πατριαρχία είναι αυτή που τους επιβάλλει το μακιγιάζ. Πως οι άντρες θέλουν την γυναίκα να βάφεται. Ενώ αυτό δεν ήταν ποτέ και συνεχίζει να μην είναι αλήθεια.

Φυσικά οι γυναίκες σε αντίθεση με τον μύθο της καταπίεσης που συχνά προφασίζονται οι φεμινίστριες, συνεχίζουν να βάφονται παρά τις αντιρρήσεις των αντρών. Επειδή το μακιγιάζ προσφέρει εξαπάτηση που τις βοηθά στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Και φυσικά στην αναζήτηση ενός ιδανικού συντρόφου.

Πως όμως;

Η αντίληψη που έχει ο εγκέφαλος μας για τα φυσικά χαρακτηριστικά είναι άμεσα συνδεδεμένη με την φυσική επιλογή και την βελτιστοποίηση της αναπαραγωγικής επιλογής. Οι άντρες και οι γυναίκες που κατέχουν ομορφιά είναι περισσότερο πιθανό να πετύχουν στην ζωή τους και να αναπαραχθούν, σε όλες τις χώρες και κουλτούρες. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τρεις τουλάχιστον μεθόδους για να κρίνει την ομορφιά ενός προσώπου. Αναγνώριση, μετάφραση και εκτίμηση. Βασικά στοιχεία που παίζουν ρόλο σε αυτή την διαδικασία είναι η ηλικία και η υγεία. Όπως και η συμμετρία των χαρακτηριστικών, το χρώμα του δέρματος και η υφή του.

Ο Daniel B. Yarosh πρωτοπόρος στην επιστήμη της επιδιόρθωσης βλαβών του DNA και δερματολόγος που έχει δουλέψει με τεράστιες εταιρείες καλλυντικών μας εξηγεί στην έρευνα του “Αντίληψη και Εξαπάτηση, η ανθρώπινη ομορφιά και ο εγκέφαλος”.

“Οι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν κόλπα για να εξαπατούν τους άλλους, όπως το να βάφουν τα μαλλιά τους, καλλυντικά και συγκεκριμένες ενδυματολογικές επιλογές”.

Η εξελικτική βιολογία έχει αναγνωρίσει πως τα χαρακτηριστικά που τονίζονται ως υγιή και όμορφα έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιλεχθούν προς αναπαραγωγή.

Το ίδιο ισχύει και για τους άντρες αλλά σε άλλα χαρακτηριστικά τους. Για παράδειγμα η σωματική δύναμη που εκφράζεται μέσα από μια γυμνασμένη σωματική διάπλαση κτλ. Η διαφορά είναι πως οι άντρες προσπαθούν σκληρά για αυτή τους την σωματική υπεροχή με διατροφή και εκγύμναση. Και το αποτέλεσμα δεν είναι ψεύτικο. Ακόμα όμως και τότε δέχονται κριτική. Η υπερτόνιση της αρρενωπότητας τους συχνά παρουσιάζεται ως “τοξική”.

Ενώ η υπερτόνιση της θηλυκότητας με το μακιγιάζ ποτέ.

Η ηλικία, η συμμετρία του προσώπου, η υγιής του εμφάνιση, είναι όλα χαρακτηριστικά από τα οποία ο εγκέφαλος αντλεί πληροφορίες που συμβάλλουν καταλυτικά στην επιλογή συντρόφου. Όλα αυτά μπορούν να εξομοιωθούν με το μακιγιάζ. Ένα γυναικείο πρόσωπο δηλαδή μπορεί να δείχνει νεότερο, συμμετρικά υπέροχο και υγιές με το κατάλληλο βάψιμο. Και αυτό επειδή το μακιγιάζ είναι εξαπάτηση. Το μακιγιάζ χρησιμοποιείται για να στείλει λανθασμένα σήματα στον εγκέφαλο εξαπατώντας την αναγνώριση, την μετάφραση και την εκτίμηση που χρησιμοποιεί για να επιλέξει. Είναι για παράδειγμα επίσης αποδεδειγμένο επιστημονικά πως για εξελικτικούς και βιολογικούς λόγους οι άντρες επιλέγουν μικρότερες γυναίκες. Δεν έχει εξαπατηθεί ένας άντρας ο οποίος φεύγει από το μπαρ με μια 30χρονη γυναίκα και ξυπνάει δίπλα σε μια 45χρονη;

Δεν είναι το μακιγιάζ εξαπάτηση;

Επίσης το αλκοόλ είναι σημαντικός παράγοντας που συμβάλει στην εξαπάτηση αυτή. Μας έχει γίνει ξεκάθαρο εδώ και χρόνια πως μια γυναίκα που έχει πιει αλκοόλ δεν είναι ικανή να δώσει συναίνεση, και άρα έχει βιαστεί εάν έχει κάνει σεξ μεθυσμένη. Τι γίνεται όμως με τους άντρες που έχουν κάνει σεξ μεθυσμένοι; Και που έχουν εξαπατηθεί από το μακιγιάζ γυναικών που τις έκανε να φαίνονται ομορφότερες και νεότερες; Η δική τους συναίνεση δεν αναιρείται; Δεν είναι κουλτούρα βιασμού ο ιστός γοήτευσης μέσα από κάλπικα και τεχνητά μέσα γυναικών που φαίνονται αλλιώς στο φως και με λιγότερο αλκοόλ;

Υπάρχουν χιλιάδες επιλογές μακιγιάζ που έχουν “φυσικό” λουκ αποτέλεσμα.Υπάρχουν επίσης χιλιάδες κυριολεκτικά άρθρα που σου δείχνουν πως να πετύχεις ένα “φυσικό λουκ”. Να μην φαίνεται δηλαδή ότι φοράς μακιγιάζ ενώ φοράς. Χιλιάδες βίντεο που σου δείχνουν βήμα βήμα πως να μεταμορφωθείς σε κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είσαι. Το μακιγιάζ μπορεί να μεταμορφώσει το πρόσωπο μιας γυναίκας σε άντρα. Για παράδειγμα σε αυτό το βίντεο μια γυναίκα μεταμορφώνεται σε διάφορους διάσημους άντρες και γυναίκες. Η βιομηχανία του μακιγιάζ είναι μια από τις πλουσιότερες στον κόσμο και είναι γυναίκες αυτές που κερδίζουν δισεκατομμύρια από αυτήν.

Και όχι η πατριαρχία.

Οι φεμινίστριες συχνά συγκρίνουν όλη αυτή την κουλτούρα εξαπάτησης χιλιάδων ετών, αυτή την βιομηχανία δισεκατομμυρίων, και τα εκατομμύρια γυναικών που κερδίζουν με βίντεο και άρθρα που αφορούν το μακιγιάζ με το μούσι. Σου λέει κρύβει το πρόσωπο. Το μούσι όμως, είναι ένα επίκτητο γενετήσιο χαρακτηριστικό. Είναι ένα μέρος του σώματος του άντρα που μεγαλώνει όπως τα μαλλιά και τα νύχια. Για άλλη μια φορά δηλαδή οι φεμινίστριες με άπλετη μισανδρία στιγματίζουν την αντρική βιολογία. Τέλος το μούσι έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι έχει εξελικτικούς σκοπούς, πως συμβάλλει ως ένδειξη αρρενωπότητας και πως χρησιμεύει για να προστατεύει καίρια σημεία του λαιμού και του σαγονιού από θανατηφόρες επιθέσεις. Και πως προστατεύει την σιαγόνα (που είναι το πιο ευαίσθητα σημεία στο πρόσωπο) από χτυπήματα.

Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει για το μακιγιάζ. Το μακιγιάζ είναι ξεκάθαρα τεχνητό και η ίδια του η φύση είναι να παρουσιάσει τεχνητά κάτι ως κάτι άλλο. Δηλαδή να εξαπατήσει.

Πριν τρία χρόνια μια εφαρμογή εμφανίστηκε που έδειχνε το πρόσωπο μιας γυναίκας χωρίς μακιγιάζ και φυσικά το ίντερνετ ανατινάχτηκε. Οι φεμινίστριες έλυσαν τα σκυλιά της κόλασης βλέποντας παντού μισογυνισμό. Εκατοντάδες φεμινιστικά άρθρα γράφτηκαν για το πόσο μισογύνιδες είναι οι άντρες που βλέπουν τις γυναίκες χωρίς μακιγιάζ. Η πρακτική χαρακτηρίστηκε φυσικά από σεξιστική μέχρι και ως βιασμός. Ο δημιουργός της εφαρμογής κρεμάστηκε στα μανταλάκια από τις φεμινίστριες. Και σύντομα κλήθηκε να απολογηθεί για το τεράστιο αμάρτημα του απέναντι στο ασθενές φύλο.

Και φυσικά να αποσύρει την εφαρμογή του.

Σε μια συνέντευξη που φυσικά δεν έγινε ποτέ βάιραλ ο δημιουργός της εφαρμογής μας εξήγησε πως η εφαρμογή του αναπτύχθηκε για να αναγνωρίζονται θύματα τράφικινγκ στα αεροδρόμια. Που είχαν βαφτεί με μακιγιάζ ως εξαπάτηση. “Στις περισσότερες περιπτώσεις το μακιγιάζ χρησιμοποιείται για να μεταμφιέσει την ηλικία και την ταυτότητα των θυμάτων. Όταν η αστυνομία προσπαθεί να αναγνωρίσει τα θύματα το έντονο μακιγιάζ καθιστά την ταυτοποίηση του θύματος δύσκολη”. Το μακιγιάζ με λίγα λόγια κάνει την αναγνώριση των θυμάτων τράφικινγκ σχεδόν αδύνατη. Επειδή εξαπατά το ανθρώπινο μάτι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Και η εφαρμογή προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα αυτό. Επειδή το μακιγιάζ είναι εξαπάτηση. Όμως η ανοησία, η αμάθεια, η έλλειψη αντίληψης και ο ναρκισσισμός των φεμινιστριών κατέλαβε την δημόσια σφαίρα. Με ένα ακόμα κυνήγι αντρών μαγισσών. Ένα κυνήγι που μόνο κακό έκανε στα θύματα της εμπορίας ανθρώπων. Εξάλλου μπρος τα κάλλη τι είναι ο ανθρώπινος πόνος;

Related Posts

Leave a comment