Πως το metoo ανταμείβει τους άντρες υποστηρικτές του

metoo άντρες υποστηρικτές
Πως το metoo ανταμείβει τους άντρες υποστηρικτές του;

Στον τηλεπαρουσιαστή Andrew O’Keefe απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία στην γυναίκα του πριν από λίγες ημέρες. Ο ίδιος δηλώνει αθώος και πως είναι η γυναίκα του αυτή που άσκησε βία επάνω του. Το μόνο πρόβλημα σε αυτή την υπόθεση είναι πως ο O’Keefe είναι ένας τεράστιος υποστηρικτής του κινήματος του metoo και ιδρυτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρέσβης του White Ribbon στην Αυστραλία. Ενός οργανισμού που προωθεί το κίνημα του metoo για να “καταπολεμήσει” την βία κατά των γυναικών.

Ο Andrew O’Keefe είναι εδώ και χρόνια ένας ενεργός φεμινιστής στην τηλεόραση. Και χρησιμοποίησε αυτή του την ιδιότητα για να προωθηθεί επαγγελματικά, με τον μανδύα του πολεμιστή της ισότητας και της δικαιοσύνης. Είναι το φεμινιστικό πρόσωπο της “υγιούς” αρρενωπότητας, που μαλώνει τους υπόλοιπους άντρες για την δική τους, “τοξική” αρρενωπότητα. Ο O’Keefe κηρύττει εδώ και χρόνια πως οι άντρες πρέπει να “ερευνούν” όταν “υποπτεύονται” έστω βία κατά των γυναικών. Και φυσικά δασκαλεύει συνεχώς τους υπόλοιπους “τοξικούς” άντρες που δεν ξέρουν να συμπεριφέρονται σε μια γυναίκα. Και που είναι βίαιοι εξαιτίας της πατριαρχίας.

Το White Ribbon είναι μια ΜΚΟ που αναγνωρίζει την ενδοοικογενειακή βία αποκλειστικά ως φαινόμενο για το οποίο ευθύνονται οι άντρες. Δεν αναγνωρίζουν την βία των γυναικών απέναντι στους άντρες και τα παιδιά. Και προωθούν προγράμματα “επαναπρογραμματισμού” των αντρών και αγοριών για να σταματήσουν την βία κατά των γυναικών.

Και μόνο κατά των γυναικών.

Μια ανακοίνωση του White Ribbon για το κίνημα του metoo το 2017 μας εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε για να υποστηρίξουμε το κίνημα. Ο πρώτος κανόνας του φεμινιστικού αυτού ευαγγελίου είναι “πιστέψτε τις καταγγελίες των θυμάτων”. Δίνονται επίσης οδηγίες για το πως να αντιμετωπίζονται οι σκεπτικιστές που αμφιβάλλουν για τα όσα καταγγέλλονται. Οι οδηγίες περιλαμβάνουν το να γίνονται μαζικά ριπόρτ και μπλοκ σε όσους δεν συνάδουν με το κίνημα του metoo.

O O’Keefe ακολουθούσε με περίσσια χαρά αυτές τις προσταγές για χρόνια. Όταν για παράδειγμα πήρε συνέντευξη από την Cassie Jaye, την σκηνοθέτη του Red Pill. Ενός ντοκιμαντέρ που τόλμησε να ασχοληθεί με τα προβλήματα των αντρών. Και που οι φεμινίστριες κατάφεραν να απαγορέψουν την προβολή του στις αίθουσες της Αυστραλίας.

O O’Keefe συκοφάντησε την Jaye για προώθηση μισογυνισμού. Στην συνέντευξη του επιτέθηκε με μανία στην σκηνοθέτη και πρώην φεμινίστρια επειδή τόλμησε να πάρει συνεντεύξεις από άντρες που πολεμάνε για τα δικαιώματα τους. Την μάλωσε επίσης για το θράσος της να ζητάει τις γνώμες αντρών για τα προβλήματα των αντρών, και όχι τις γνώμες των φεμινιστριών για τα προβλήματα των αντρών. Στην ίδια συνέντευξη ο O’Keefe δήλωσε πως δεν είχε δει καν το ντοκιμαντέρ το οποίο συκοφαντούσε ως μισογυνιστικό.

Ο O’Keefe χρησιμοποίησε το κίνημα του metoo ως αυτοπροώθηση για χρόνια.

To 2016 έγραψε ένα άρθρο μέσα στο οποίο εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους χρειαζόμαστε το White Ribbon και το metoo. Και τον αυθεντικό του φόβο για τον μισογυνιστικό κόσμο στον οποίο η κόρη του θα μεγαλώσει. Ρωτάει με υποκριτικό ενδιαφέρον. “Γιατί κάποιο άτομο πρέπει να χάνει την υγεία του, την αξιοπρέπεια του, την αυτοεκτίμηση του, τα παιδιά και την ζωή του εξαιτίας του φύλου του”; Ξεχνώντας βολικά πως σήμερα όπως και ιστορικά εξάλλου οι άντρες είναι αυτοί που δολοφονούνται περισσότερο. Ή πως άντρες είναι αυτοί που συνήθως χάνουν τα παιδιά και την αξιοπρέπεια τους μέσα σε ένα γυναικοκεντρικό δικαστικό σύστημα που ευνοεί τις γυναίκες στις επιμέλειες και τα διαζύγια.

Τι υποστήριξη έλαβε λοιπόν αυτός ο υπερασπιστής της δικαιοσύνης και της ισότητας των φύλων από τους φεμινιστικούς συμμάχους του;

Το κανάλι στο οποίο εργάζονταν τον απέλυσε εξαιτίας των κατηγοριών που δέχτηκε.

To White Ribbon έβγαλε ανακοίνωση η οποία προκαταβάλλει την ενοχή του O’Keefe. Και που φυσικά δηλώνει πως σταματάει οποιαδήποτε συνεργασία μαζί του. “Πιστεύουμε πως οι άντρες που βιαιοπραγούν πρέπει να λογοδοτούν” γράφουν για την περίπτωση. Η ΜΚΟ χρησιμοποιεί το περιστατικό για να κάνει περισσότερο κήρυγμα στους άντρες. Για τον κίνδυνο της ίδιας τους της φύσης. “Κάθε άντρας πρέπει να δει αυτό το περιστατικό ως μια ευκαιρία αναθεώρησης των δικών τους συμπεριφορών απέναντι στις γυναίκες”. Έτσι ανταμείβει το metoo τους άντρες υποστηρικτές του.

Οι πρώην σύμμαχοι του O’Keefe πέταξαν το τεκμήριο της αθωότητας του στα σκουπίδια.

Όπως και ο ίδιος έκανε για χρόνια με όλους αυτούς τους άντρες οι οποίοι κατηγορούνταν μέσα από το κίνημα του metoo. Και που οι ζωές τους καταστράφηκαν. Ο O’Keefe αυτή την στιγμή θα κάνει καλά να ελπίζει πως οι δικαστές και οι ένορκοι στην Δίκη του δεν θα έχουν διαβάσει τα άρθρα που έγραφε χρόνια πριν. Για το πως πρέπει να πιστεύουμε τα θύματα και να αποκλείουμε κοινωνικά όσους αμφισβητούν τα λεγόμενα τους. Μιας και ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν ήταν αυτός που άσκησε βία στην γυναίκα του αλλά αυτή επάνω του. Μερικές ημέρες πριν το περιστατικό, θα αμφισβητούσε οποιονδήποτε άντρα υποστήριζε κάτι τέτοιο και θα γέλαγε ακόμα και στην ιδέα πως μια γυναίκα μπορεί να πει ψέματα. Όπως εξάλλου κάνουν όλοι οι άντρες υποστηρικτές του metoo.

Ο O’Keefe είναι προνομιούχος όχι επειδή είναι άντρας. Αλλά επειδή είναι ένας ζάμπλουτος τηλεπαρουσιαστής, πρώην δικηγόρος και γιος ανώτατου Δικαστή. Θα μπορεί να πληρώσει για την καλύτερη δυνατή υπεράσπιση του. Και θα έχει την καλύτερη αντιμετώπιση από το σύστημα. Παρόλα αυτά για πρώτη φορά στην ζωή του αντιμετωπίζει την σκληρή αλήθεια.

Που δεν είναι άλλη από την μοναξιά και τον κοινωνικό εξοστρακισμό ενός άντρα που κατηγορείται για κάτι που υποστηρίζει ότι δεν έκανε.

Related Posts

Leave a comment