Ζητά η κοινωνία από τις γυναίκες να απολογηθούν επειδή μεγάλωσαν;

γυναίκες μεγάλωσαν
Ζητά η κοινωνία από τις γυναίκες να απολογηθούν επειδή μεγάλωσαν;  Σε ένα άρθρο της σήμερα η Έλενα Ακρίτα παραπονιέται επειδή η κοινωνία “εκδικείται” τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες. Ξεχνά φυσικά πως κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει αλλά οι μεγαλύτερες γυναίκες χαίρονταν από πάντα και συνεχίζουν να χαίρονται τον σεβασμό των κοινωνιών μας. “Μεγαλώσαμε και μάς ζητούν να απολογηθούμε γι’ αυτό” μας εξηγείται στο άρθρο. Ξεχνώντας φυσικά πως ο βασικότερος παράγοντας, με τον οποίο κρίθηκαν τόσοι και τόσοι άντρες λίγο καιρό πριν στην ανοησία που ήταν το metoo, ήταν η ηλικία τους. Στην περιγραφή της Η Σοφία Μπεκατώρου για παράδειγμα εστιάζει την διαφορά ηλικίας που υπήρχε αναμεταξύ σε αυτήν και αυτόν που κατήγγειλε, λες και αυτό είναι κάτι διεστραμμένο ή διαβολικό. “Θα μπορούσα να είμαι η κόρη σου”, λέει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο ακριβώς μοτίβο περιγράφει και την παρενόχληση της η Νίκη Μπακογιάννη. ‘”Έλεγα αυτός ο άνθρωπος που είναι 50 χρόνια μεγαλύτερος από μένα-δεν ξέρω πόσα ακριβώς- και σκεφτόταν κάτι τέτοιο. Μου έκανε εντύπωση, είχα σοκαριστεί, το μυαλό μου δεν είχε πάει σ΄ αυτό το πράγμα». Ας μην ξεχνάμε πως ως “παρενόχληση” περιγράφτηκε μια έξοδος για καφέ σε μια πολυσύχναστη καφετέρια. Και η ιδέα και μόνο πως ένας μεγαλύτερος άντρας θα μπορούσε να την βλέπει ερωτικά την “σοκάρει”. Είναι όμως από τις γυναίκες που δήθεν μου ζητάει η κοινωνία να “απολογηθούν” επειδή μεγάλωσαν.

Με τον ίδιο απαξιωτικό τρόπο για την ηλικία ενός άντρα περιγράφει και η Μαρίνα Ψυχογιού την δική της εμπειρία. “Ηλιακή τάξη του παππού μου ο κύριος, σε αυτήν την ηλικία έτσι τους μετράς τους μεγαλύτερους ανθρώπους”. Ανεξαρτήτως του ότι είναι εντελώς φυσιολογικό οι μεγαλύτεροι άντρες να επιθυμούν νεότερες γυναίκες, και αποδεδειγμένα μια βιολογική παρόρμηση με εξελικτικούς σκοπούς. Αποδεδειγμένα εδώ και δεκαετίες.

Αντιθέτως οι σχέσεις μεγαλύτερων γυναικών με νεώτερους άντρες παρουσιάζονται πάντα ως κάτι θεμιτό και υπέροχο.

Ο νέος άντρας “έχει να μάθει από την μεγαλύτερη γυναίκα”. Ακόμα και από γυναίκες που βιάζουν. Συχνά η κοινωνία μας υπενθυμίζει πως οι γυναίκες που βιάζουν ανήλικα αγόρια “τους έκαναν χάρη”. Η κοινωνία μάλιστα σέβεται τόσο πολύ τις γυναίκες βιάστριες, που παρά τα στοιχεία εναντίων τους και παρά την ομολογία ενοχής τους, δεν δημοσιεύουν τα ονόματα τους και τις φωτογραφίες τους. Επίσης τις ελευθερώνουν και δεν τις απολύουν από τις δουλειές τους που είναι στην εκπαίδευση ανηλίκων. Δεκαετίες πριν η σειρά Ντόλτσε Βίτα μας περιέγραφε την απαγορευμένη ερωτική σχέση μιας μεγαλύτερης γυναίκας με τον κατά πολύ νεότερο σύντροφο της κόρης της.

Ακόμα και σήμερα όμως τέτοιες σειρές κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Στην σειρά που τώρα παίζεται στο Mega Έρωτας με Διαφορά μια μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα, συνάπτει ερωτική σχέση με έναν κατά πολύ μικρότερο της άντρα. Και εκεί φυσικά ενθαρρύνεται ως κάτι εντελώς φυσιολογικό. Yπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες άρθρα που μας εξηγούν πως “ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά” όταν μια μεγαλύτερη γυναίκα επιθυμεί έναν νεότερο άντρα. Και εας μην ξεχνάμε την πρώτη κυρία της Γαλλίας που παντρεύτηκε τον κατά 24 χρόνια μικρότερο της Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, τον οποίο και γνώρισε και σύναψε σχέση μαζί του όταν αυτός ήταν 15 ετών και αυτή ήταν η δασκάλα του, παρά τις αντιρρήσεις των γονιών του. Μάλιστα αυτό διαφημίστηκε προεκλογικά υπέρ του.

Τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει όταν τα φύλα αντιστρέφονται.

Οι άντρες παρουσιάζονται ως σάτυροι, πορνόγεροι και αρπαχτικά. Οπότε όχι. Δεν είναι από τις γυναίκες που ζητά να απολογηθούν επειδή μεγάλωσαν οι κοινωνίες. Είναι οι άντρες. Τους οποίους χλευάζει, δείχνει με το δάχτυλο και πλέον κατηγορεί για κακοποίηση απλά επειδή τολμούν να φλερτάρουν νεότερες γυναίκες. Κάτι που οι γυναίκες όχι μόνο είναι ελεύθερες να κάνουν, αλλά ενθαρρύνονται κιόλας.

 

Related Posts

Leave a comment