Παιδική προπαγάνδα

paidiki propaganda
Φυσικά ο φεμινισμός δεν ξεχνάει ποτέ πόσο βασική είναι η παιδική προπαγάνδα. Κυκλοφορούν λογιών λογιών τέτοιες αηδίες σε τοίχους που προσπαθούν να μας πουν πως τα αγόρια δεν είναι όλα αυτά αλλά ότι “μπορούν να είναι”. Εάν το θέλουν. Φυσικά καθόλου αθώο δεν είναι όλο αυτό και τίποτε άλλο παρά ψέμα, ταπεινωτικό, χειριστικό και προσβλητικό. Είναι βασισμένο στην φεμινιστική θεωρία του φύλου ως κοινωνική κατασκευή. Ανήκει επίσης στα πλαίσια του αφηγήματος της ανοησίας της “τοξικής αρρενωπότητας”, ένας σχετικά πρόσφατος στόχος του φεμινισμού για τον οποίο έχουμε ξαναμιλήσει. Για αρχή τα αγόρια είναι ήδη όλα αυτά. Δεν χρειάζεται να γίνουν. Έπειτα δεν είναι ανάγκη να είναι όλα αυτά τα αγόρια.

Μπορεί να μην γουστάρουν να είναι όμορφα, ονειροπόλα και ευαίσθητα και αυτό είναι μια χαρά. Τα αγόρια δεν είναι αναγκασμένα να είναι αυτό που άλλες και άλλοι θέλουν να είναι. Φυσικά σε ανάλογα κόμικς που κυκλοφορούν τα κορίτσια “μπορούν να είναι” αστροναύτες, γιατροί και αρχηγοί. Δεν χρειάζεται να είναι ήσυχα -να το βουλώνουν δηλαδή όπως τα αγόρια-, όμορφα και περιποιητικά. Και εάν τους πεις να είναι ήσυχα -να το βουλώνουν δηλαδή όπως τα αγόρια-, όμορφα και περιποιητικά τότε είσαι σεξιστής μισογύνης και αντικειμενικοποιείς την γυναίκα. Μισανδρική ατζέντα που στοχεύει πλέον ανήλικα παιδιά εξηγώντας τους πως αυτό που είναι πρέπει να αλλάξει. Και για αυτό άλλαξα το “μπορούν” σε “είναι ήδη” σε αυτή την εικόνα ώστε να λέει την αλήθεια.

Τα αγόρια είναι ήδη ευαίσθητα, περιποιητικά, ήσυχα και τρυφερά. Είναι ήδη καλλιτέχνες, ονειροπόλα, τρομαγμένα, στοργικά και όμορφα. Και μην αφήσετε κανέναν και καμία να σας πει το αντίθετο.

Related Posts

Leave a comment