Φεμινιστική προπαγάνδα & κόμικς

propaganda comics
Η φεμινιστική προπαγάνδα είναι πλέον βαθιά εντυπωμένη στον χώρο των κόμικς. Είχα γράψει πριν λίγο καιρό ένα κείμενο για τα κόμικς, την geek κουλτούρα και πως αυτά δέχτηκαν απόβαση από τον φεμινισμό. Μ’αυτά και μ’αυτά έφτασαν οι New Warriors.

Ανάμεσα τους ο Screentime ένας πιτσιρικάς ο οποίος μοιάζει σαν η έφηβη εξέλιξη του Ben 10 και μεταλλάχτηκε από “ιντερνετικό αέριο” (όχι δεν είναι ανέκδοτο, είναι το origin του χαρακτήρα) και η σούπερ δύναμη του είναι ότι μπορεί να googlaρει (ναι googlaρει) οτιδήποτε θέλει στο ίντερνετ μέσα στο μυαλό του.

Η Trailblazer, μια χοντρούλα Μεξικάνα πιτσιρίκα με ένα μαγικό σακίδιο που πήρε από τον “Θεό”. Και που χωράει μέσα ότι θέλει. Σωστά διαβάσατε δίπλα στον έφηβο Ben 10 έχουμε την έφηβη Ντόρα την Εξερευνήτρια. Το line up των New Warriors μέχρι στιγμής είναι χρήσιμο εάν θες κάποιον με google maps για να πας στην λαϊκή και κάποια με μια αρκετά μεγάλη τσάντα για να σου κουβαλήσει τα ψώνια.

Η B-Negative ένας γκοθάς βρυκόλακας μιας και θα περάσουν αρκετά ακόμα χρόνια μέχρι να φύγει το hype του Twilight.

Και τέλος η Snowflake (χιονονιφάδα) και ο Safe Space (ασφαλής χώρος). Δίδυμα που με τεράστια δόση έμπνευσης ο δημιουργός τους αντέστρεψε τους κλασικούς όρους αρσενικού-θηλυκού. Δίνοντας στο κορίτσι την επιθετική δύναμη και το γαλάζιο χρώμα και στο αγόρι την αμυντική δύναμη και το ροζ χρώμα.

Χείμαρρος έμπνευσης.

Μετά την αλλαγή φύλων σε εικονικούς χαρακτήρες από αρσενικό σε θηλυκό. Μετά το πετσόκομμα κλασικών ιστοριών στο όνομα των identity politics. Μετά από ώρες ταινιών και εκατοντάδες σελίδες κόμιξ όπου οι αγαπημένοι μας ήρωες μας φτύνουν στο πρόσωπο φεμινιστική ρητορική και μας υποβιβάζουν με σεξιστικά αστειάκια για το πόσο άχρηστοι είμαστε ως άντρες και πως οι γυναίκες τα κάνουν όλα καλύτερα,,το γλυκό έρχεται να δέσει με την δημιουργία χαρακτήρων που κυριολεκτικά μεταφέρουν την φεμινιστική ορολογία στο σύμπαν της Μάρβελ.

Έχοντας υιοθετήσει την φεμινιστική ρητορική εδώ και μια δεκαετία η Μάρβελ πληρώνει αδρά κάποιον για να δημιουργήσει χαρακτήρες που ένα δεκάχρονο θα έφτιαχνε σε πέντε λεπτά. Καμία προσπάθεια, κανένα βάθος, μηδέν παραλληλισμός. Όλα είναι έτοιμα, αχνιστά, σερβιρισμένα. Δεν υπάρχει χώρος για συζήτηση, ανακάλυψη, αντικρουόμενα συναισθήματα, πολυπλοκότητα και επίπεδο. Υπάρχει μόνο χώρος για ασφάλεια. Μέσα στην αφόρητη αυτή γελοιότητα στην οποία υποβιβάστηκε η κουλτούρα μας, τα αγόρια δεν χρειάζεται να χάνονται για ώρες σε κόσμους με μυστικές ταυτότητες και κακό που πρέπει να νικηθεί μέσα σε μια συνεχόμενη μάχη με τον κόσμο και τον εαυτό τους. Όχι. Χρειάζεται απλά να αγκαλιάσουν το φεμινιστικό δόγμα, να γίνουν ροζ και να δημιουργήσουν ασφαλείς χώρους για τις γυναίκες.

Από την πρώτη κιόλας σελίδα.

Related Posts

Leave a comment